Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Architectenbureau Holvast en van Woerden

Woningbouwcomplex Klaprooslaan

Klaprooslaan 2-100

Woningen Gravenburg

Bonhoefferstraat

Andere objecten van Karelse van der Meer Architecten

Faculteit Techniek

Zernikeplein 11

Kantoorgebouw Seatrade

Laan Corpus Den Hoorn 200

Milieudienst Duinkerkenstraat

Duinkerkenstraat 45

Andere objecten van MAD Johannes Moehrlein architekten

Buurtcentrum De Wende

Goudlaan 555

De Staalmeesters

Rembrandt van Rijnstraat

Gordel Van Smaragd

Bandoengstraat

afdrukken Zes woningen Kruitgracht

Architectuur
toon vergroting Zes woningen Kruitgracht
toon vergroting Zes woningen Kruitgracht
toon vergroting Zes woningen Kruitgracht

Op dit vrijgekomen bedrijfsterrein aan de rand van de binnenstad is, op initiatief van de architecten Flip Holvast en Dan van Woerden, een zeer bijzonder woningbouwproject tot stand gekomen. Zij nodigden vier collega-architecten uit om, binnen een afgesproken kader wat betreft maatvoering en materiaalgebruik, een eigen woning te ontwerpen. Doordat deze afspraken leidend waren bij het ontwerp is een rij van zes woningen gerealiseerd die zich als blok manifesteert maar toch, door de detaillering, bestaat uit zes verschillende woningen.

De woningen zijn ontworpen door Otto Das (17), Karelse van der Meer (17a), Daan Scheffer (17b), AAS (17c), Flip Holvast (17d) en Dan van Woerden (17e).
Holvast ontwierp zijn woning in een splitlevel-principe. Van Woerden nam het traditionele kamer-en-suite model als uitgangspunt. De woning van Karelse van der Meer is opgezet als pakhuis-achtige structuur. In het interieur komt deze opzet niet terug, maar in het exterieur is dit idee nog wel terug te vinden.

Vanwege de ligging op het zuiden zijn alle zes woningen voorzien van een dakterras. In de ontwerpfase zijn de afzonderlijk ontworpen woningen op zeker moment samengevoegd tot een totaal, waardoor uiteindelijk ook de gevelindeling als een totaalontwerp kon worden vormgegeven.

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer