Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van MAD Johannes Moehrlein architekten

Buurtcentrum De Wende

Goudlaan 555

De Staalmeesters

Rembrandt van Rijnstraat

afdrukken Gordel Van Smaragd

Architectuur
toon vergroting Gordel Van Smaragd
toon vergroting Gordel Van Smaragd
toon vergroting Gordel Van Smaragd

De Noord-Indische Buurt bestaat vooral uit huurwoningen waarvan de kwaliteit en voorzieningen zijn verouderd. Woningcorporatie Lefier investeert in een leefbare wijk en een grotere verscheidenheid aan bewoners. Daarvoor is onder andere meer variatie in woningtypen in de vrije sector nodig.

Binnen dit kader ontwierp MAD 16 grondgebonden vrije sectorwoningen aan de Bandoengstraat. De woningen hebben drie bouwlagen. De begane grond kent een vrij indeelbare ruimte waarbij gekozen kan worden voor een open of een dichte keuken. Tevens heeft de begane grond een sterke relatie met de tuin door de grote kozijnen aan de tuin- c.q. zuidzijde.

Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en een badkamer gesitueerd. Op de zolder kan een vierde slaapkamer gecreëerd worden. Ter plaatse van de kap is aan de straatzijde een dakkapel opgenomen die optioneel ook aan de tuinzijde kan worden geplaatst.

In hoofdzaak worden de gevels van de nieuwbouw uitgevoerd in metselwerk, bestaande uit twee soorten baksteen: om-en-om gemetseld in zogenaamde ‘speklagen’ en donkerpaars glinsterend baksteen afgewisseld met rood- bruine strengperssteen in wildverband. Zo wordt aansluiting gezocht bij de bestaande bebouwing in de wijk, die zich kenmerkt door de verfijnde rode baksteenarchitectuur met bijzondere kozijn- en dakranddetailleringen uit de periode van de Amsterdamse School. Kenmerkend zijn de dakkapellen die de individuele woningen ritmisch in het totale gevelbeeld van het bouwblok accentueren. De doorlopende goot- c.q. kroonlijst zorgt voor samenhang.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer