Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Staalmeesters

Architectuur
toon vergroting De Staalmeesters
toon vergroting De Staalmeesters
toon vergroting De Staalmeesters

De Staalmeesters is gerealiseerd op de plek van een rij naoorlogse triplexwoningen die in het kader van de wijkvernieuwing werden gesloopt. Het project bestaat uit 8 grondgebonden woningen, 2 woon-/werkwoningen en 30 appartementen, waarvan 15 in de vrije sector en 15 voor verhuur. Het nieuwbouwplan werd ontwikkeld in directe samenhang met het nabijgelegen project La Déesse.

Het stedenbouwkundige plan ging uit van het ‘afmaken van het bouwblok’ met drie aan elkaar geschakelde volumes. De bebouwing van het middendeel – de 8 grondgebonden eengezinswoningen – is daarbij iets teruggelegd ten opzichte van de rooilijn. De twee bouwvolumes aan weerszijden van de grondgebonden eengezinswoningen houden zich wel aan de rooilijn en bestaan uit koop- en sociale huurappartementen die zijn verdeeld over vier woonlagen. Ze zijn voorzien van een riant balkon aan de straatzijde. De ontsluiting van het gehele bouwblok vindt plaats via galerijen aan de binnenzijde van het bouwblok.

Naast dit stedenbouwkundige ‘drieluik’ zijn aan de kant van de Jan van Goyenstraat twee woon-/ werkwoningen gerealiseerd. Om te kunnen voldoen aan
de parkeernorm is gekozen voor ondergronds parkeren. Zo ontstond een half verhoogd terras boven de parkeerkelder dat tevens de overgang van ‘openbaar en privé’ organiseert. Het ruimtelijke concept is een herinterpretatie van aanwezige dakvormen in de directe omgeving van de wijk Kostverloren.

Tegemoetkomend aan de wens van de visueel gehandicapte bewoners in het tegenoverliggende bouwblok is een hellende gevel ontworpen, bekleed met lichtweerkaatsende aluminium platen. Deze gevel zorgt voor een hogere lichtinval en meer contrast in de overliggende woningen. In het ontwerp is verder rekening gehouden met eventuele toekomstige dakopbouwen ter plaatse van de eengezinswoningen. De zijkant en binnenzijde van het bouwblok zijn uitgevoerd in een donker glinsterend metselwerk afgewisseld met oranje en groene kleuraccenten. Deze ontwerpkeuzes zijn ook in het ontwerp van La Déesse toegepast om de eenheid van het totaalproject te benadrukken.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer