Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Woningen Gravenburg

Architectuur
toon vergroting Woningen Gravenburg

In de nieuwe uitbreidingswijk Gravenburg, ten westen van de stad, zijn in opdracht van woningbouwvereniging Nijestee 44 sociale huurwoningen gerealiseerd. De woningen zijn geplaatst als een compact bouwblok dat wordt omsloten door een muur, die zowel in de voor- en kopgevels als in de tuinmuur is doorgezet. Het blok wordt doorsneden door een langzame verkeersroute en daar waar beide bouwdelen van elkaar loskomen, zijn delen van de muur blijven staan en is een speelterrein ingericht.

Door het ontwikkelen van twee verschillende woontypen, zijn de woningen levensloopbestendig en geschikt voor verschillende huishoudens. Bij het kleinere standaardtype kunnen de plattegronden in drie varianten worden aangepast en bij het grotere type is een extra grote woonkamer gerealiseerd en kunnen vijf varianten worden toegepast. Samen met de opdrachtgever is één van deze typen aangepast voor bewoning door gehandicapten.

De bebouwing bestaat uit twee stroken van aanééngeschakelde woningen van twee bouwlagen onder platte daken, deels opgetopt met een hellend dak. De begane grond van de voorgevel en zijgevel, doorlopend in het bouwdeel met hellend dakdeel, is uitgevoerd in donkerbruine steen. De achtergevels en de verdiepingen zijn uitgevoerd in rood metselwerk. De verdieping steekt aan de voorzijde iets buiten de onderbouw en wordt geaccentueerd door een betonlijst. Vanaf het dak zijn enkele vlakken in het metselwerk uitgespaard en worden de grijze kozijnen omkaderd door een terugliggende vlak bestaande uit een patroon van grijze gevelplaten.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer