Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Architectenbureau Holvast en van Woerden

Woningen Gravenburg

Bonhoefferstraat

Zes woningen Kruitgracht

Adres onbekend

afdrukken Woningbouwcomplex Klaprooslaan

Architectuur
toon vergroting Woningbouwcomplex Klaprooslaan
toon vergroting Woningbouwcomplex Klaprooslaan
toon vergroting Woningbouwcomplex Klaprooslaan

Dit woningbouwcomplex bestaat uit vijftig appartementen, verdeeld over vijf etages. Het gebouw heeft de vorm van een kwart cirkel, en staat op een terrein dat eerder toehoorde aan het Treslinghuis, een gebouw dat verschillende wijkvoorzieningen herbergt. De holte van de cirkel richt zich op de kruising van de Klaprooslaan en de Zaagmuldersweg.

Hoewel dit kruispunt de verkeersontsluiting naar het gebouw vormt, is de voorkant van het complex vormgegeven als woongevel. Door het vele groen en de relatief grote afstand tot de weg fungeert de tussenruimte als buffer tussen de straat en het complex. Uiteraard heeft de situering (op het zuiden) meegespeeld bij de keuze om hier de woonvertrekken en balkons te situeren.
Op de begane grond zijn de woningen voorzien van tuinen, de woningen op de lagen daarboven zijn voorzien van balkons. De bovenste etage springt in, waardoor dakterrassen konden ontstaan.

De achterzijde van het complex vormt de entree, en is robuuster vormgegeven dan de zonnige voorzijde. De enige onderbreking in deze gesloten wand vormen de entreeportalen. Deze liggen in de verschillende knikken in het gebouw en zijn allen voorzien van een glaskap, waardoor daglicht de trappenhuizen kan binnentreden.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer