Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

Architectuur
toon vergroting Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

De cultuurmanifestatie Blue Moon werd in 2002 op initiatief van de gemeente Groningen georganiseerd. Deze vond plaatst op het Europapark, een voormalig industrieterrein aan de rand van Groningen en in de binnenstad.

Omdat de gebouwen op het Europapark gesloopt zouden worden ten behoeve van een nieuwe stadswijk, en omdat eerdere manifestaties als A star is born tastbare herinneringen achterlieten in de stad, zoals het openbaar toilet van Rem Koolhaas en de fotograaf Erwin Olaf, werden voor Blue Moon wederom vijf locaties uitgekozen voor permanente herinneringen in de binnenstad.

Op binnenstedelijke locaties moesten in één ontwerp, de functies oud en nieuw, publiek en prive worden gecombineerd. De woningbouwprojecten vormden de conceptuele koppeling tussen de binnenstad en de toekomstige ontwikkeling in het Europapark. Dit resulteerde o.a. in de bouw van vijf paviljoens die op basis van een masterplan van de architect Toyo Ito de lege en soms vergeten plekken in de stad moesten opvullen.

In het kader van deze manifestatie ontwierp architect Tony Fretton op een zeer klein oppervlak een gebouw, bestaande uit twee appartementen en een hal, van in totaal vijf bouwlagen.

Het geheel is uiterst terughoudend vormgegeven. Het gebouw heeft een open karakter gekregen door de hal, het balkon op de tweede verdieping en het gebruik van glas rondom op de hoogste verdieping.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Blue Moon Paviljoen Achter de Barakken

Blue Moon Paviljoen Achter de Barakken

Prinsenstraat 9b | eengezinswoning

Architectuur
Afbeelding Blue Moon Paviljoen Schuitenschuiverskwartier

Blue Moon Paviljoen Schuitenschuiverskwartier

Schuitendiep n.z. 88/5 | bedrijfsgebouw met woning(en)

Architectuur
Afbeelding Blue Moon Paviljoen Uurwerkersgang

Blue Moon Paviljoen Uurwerkersgang

Uurwerkersgang 10 | bedrijfsgebouw met woning(en)

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer