Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Blue Moon Paviljoen Achter de Barakken

Architectuur
toon vergroting Blue Moon Paviljoen Achter de Barakken
toon vergroting Blue Moon Paviljoen Achter de Barakken

De cultuurmanifestatie Blue Moon werd in 2002 op initiatief van de gemeente Groningen georganiseerd. Deze vond plaatst op het Europapark, een voormalig industrieterrein aan de rand van Groningen en in de binnenstad.

Omdat de gebouwen op het Europapark gesloopt zouden worden ten behoeve van een nieuwe stadswijk, en omdat eerdere manifestaties als A star is born tastbare herinneringen achterlieten in de stad, zoals het openbaar toilet van Rem Koolhaas en de fotograaf Erwin Olaf, werden voor Blue Moon wederom vijf locaties uitgekozen voor permanente herinneringen in de binnenstad.

Op binnenstedelijke locaties moesten in één ontwerp, de functies oud en nieuw, publiek en prive worden gecombineerd. De woningbouwprojecten vormden de conceptuele koppeling tussen de binnenstad en de toekomstige ontwikkeling in het Europapark. Dit resulteerde oner andere in de bouw van vijf paviljoens die op basis van een masterplan van de architect Toyo Ito de lege en soms vergeten plekken in de stad moesten opvullen.

In het kader van deze manifestatie heeft het Noorse architectenbureau Space Group Architects een bouwwerk gemaakt dat onderdak moest bieden aan een woning op de begane grond, een kinderdagverblijf op de tweede verdieping en een zwembad met een daktuin op de bovenste verdieping.

De voorgevel is opgetrokken uit glas en grotendeels bespannen met half doorzichtig tentdoek, waardoor het geheel een open en tegelijkertijd gesloten indruk maakt.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

Lutkenieuwstraat 3 | bedrijfsgebouw met woning(en)

Architectuur
logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer