Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Blue Moon Paviljoen Uurwerkersgang

Architectuur
toon vergroting Blue Moon Paviljoen Uurwerkersgang

Dit gebouw is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Toyo Ito & Associates, Architect, Tokyo en Hiromi Hosoya / Hosya Schaefer Architects, Zürich. KAW Architecten begeleidden vanuit Nederland als projectarchitecten het bouwproces.

Het werd opgeleverd in maart 2005 en geopend als gasthuis van de Rijksuniversiteit Groningen. De begane grond is beschikbaar voor semi-publieke functies, zoals bijvoorbeeld een galerie.

Dit project werd geïnitieerd als onderdeel van de Blue Moon manifestatie. De manifestatie vond in Groningen plaats in 2001 en was gebaseerd op een concept van Toyo Ito. Naast de evenementen en installaties op het Europapark, werd een serie woningbouwprojecten opgezet in de bestaande stad. Op binnenstedelijke locaties moest in een ontwerp, oud en nieuw, publiek en prive worden gecombineerd. De woningbouwprojecten vormden de conceptuele koppeling tussen de binnenstad en de toekomstige ontwikkeling in het Europapark.

De locatie is gelegen aan een kleine, smalle steeg, grenzend aan een bestaand negentiende-eeuws gebouw uit baksteen, dat voorheen functioneerde als volksbibliotheek. Het project legt een ruimtelijke schakel tussen het oude en het nieuwe pand. De nieuwe façade is gemaakt van aluminium bakstenen. Hierdoor versmelt de nieuwe gevel met de bestaande bakstenen façades aan de steeg en voegt tegelijkertijd een nieuwe, lichte en transparante tegenpool toe aan dit historische straatje.

De aluminium bakstenen werden geproduceerd in Japan en per boot naar de haven van Rotterdam verscheept. In Nederland, in de werkplaats van de lokale aannemer werden de bakstenen tot grote panelen samengevoegd en gemonteerd en vervolgens naar de bouwlocatie vervoerd. Op locatie werden panelen geassembleerd tot één façade.

Voor de stapeling van de aluminium bakstenen, de assemblage, was geen extra constructie nodig. Het is een in principe dragende constructie die door de glazen gevel en de druk die de wind daarop uitoefent, wordt ondersteund. De aluminium bakstenen zijn in het interieur verankerd aan de betonnen vloerdelen.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

Lutkenieuwstraat 3 | bedrijfsgebouw met woning(en)

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer