Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Blue Moon Paviljoen Schuitenschuiverskwartier

Architectuur
toon vergroting Blue Moon Paviljoen Schuitenschuiverskwartier

De cultuurmanifestatie Blue Moon werd in 2002 op initiatief van de gemeente Groningen georganiseerd. Deze vond plaatst op het Europapark, een voormalig industrieterrein aan de rand van Groningen en in de binnenstad.

Omdat de gebouwen op het Europapark gesloopt zouden worden ten behoeve van een nieuwe stadswijk, en omdat eerdere manifestaties als A star is born tastbare herinneringen achterlieten in de stad, zoals het openbaar toilet van Rem Koolhaas en de fotograaf Erwin Olaf, werden voor Blue Moon wederom vijf locaties uitgekozen voor permanente herinneringen in de binnenstad.

Op binnenstedelijke locaties moesten in één ontwerp, de functies oud en nieuw, publiek en prive worden gecombineerd. De woningbouwprojecten vormden de conceptuele koppeling tussen de binnenstad en de toekomstige ontwikkeling in het Europapark. Dit resulteerde o.a. in de bouw van vijf paviljoens die op basis van een masterplan van de architect Toyo Ito de lege en soms vergeten plekken in de stad moesten opvullen.

Het Schuitenschuiverskwartier is een voorbeeld van een 'vergeten' gebied. Het ligt aan de rand van de Binnenstad-Oost en wordt ruwweg begrensd door Damsterdiep, Schuitendiep, Nieuweweg/Oudeweg en Achterom. Het Engelse Foreign Office Architects maakte het ontwerp voor het paviljoen op deze 'vergeten' plek.

De uitwerking van de ontwerptekeningen en de vertaling van het ontwerp in een realiseerbaar gebouw (dat aan de Nederlandse bouwnormen voldeed) werd in samenwerking met het Groningse architectenbureau Artès gedaan.

De conceptuele inzet van FOA, om een gevel te maken die net als een slaapzak, naar believen open en dichtgeritst kon worden, werd uiteindelijk vertaald in een volume met stalen skelet en een huid van geperforeerde staalplaat. Het ontwerp valt op door zijn eenvoud. Het is een symmetrisch blok van vier verdiepingen dat rondom is bekleed met stalen golfplaten. Deze stalen panelen kunnen worden geopend. Hierdoor kan het gebouw veranderen van een gesloten en massieve zuil in een open en licht bouwwerk.

In het gebouw is een restaurant gehuisvest met erboven twee gemeubileerde appartementen voor verblijf van korte duur.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

Blue Moon Paviljoen Lutkenieuwstraat

Lutkenieuwstraat 3 | bedrijfsgebouw met woning(en)

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer