Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van WAL architecten

De Velden

Oosterparkbuurt

GIGA

Paradijsvogelstraat

Het Vensterhuis

Anker 14

afdrukken Jongerenhuisvesting Eendrachtskade

Architectuur
toon vergroting Jongerenhuisvesting Eendrachtskade
toon vergroting Jongerenhuisvesting Eendrachtskade
toon vergroting Jongerenhuisvesting Eendrachtskade

De Eendrachtskade, ooit een van de meest stedelijke delen van Groningen vol vrachtverkeer in het water van het Hoendiep, is nu een drukke verkeersader voor fietsers en auto’s.

Omstreeks 1970 verrees op deze plek een 40-meter hoge kantoorflat voor de ambtenaren van de provincie Groningen. Later werd een aantal pakhuizen gesloopt ten behoeve van de bouw van kleinere kantoor- en appartementengebouwen. In een van de kantoorgebouwen is door woningbouwcorporatie Lefier al studentenhuisvesting gerealiseerd. Het ernaast gelegen kantoorgebouw is onlangs gesloopt om ook hier 63 zelfstandige eenheden voor jonge Groningers te kunnen realiseren.

De nieuwbouw sluit conceptueel aan bij het verbouwde pakhuis op de hoek van de Eendrachtskade. Hierdoor is een nieuw evenwicht in het straatbeeld ontstaan en wordt het oorspronkelijke stedelijke karakter versterkt, zonder daarbij in nostalgie te vervallen.

Het ontwerp verwijst naar de rationele, analoge opvattingen van - in Groningen niet geheel onbekende - Italiaanse architecten. Hun uitgangspunten – eenvoud en rust, stoerheid en helderheid, dialoog versus contrast tussen oud en nieuw – zijn in dit gebouw duidelijk terug te vinden.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer