Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bureau Noordeloos

De Confiance

Laan van de Vrijheid

De Groenling

Wielewaalplein

De Velden

Henk Corneliusstraat

afdrukken Salamander

Architectuur
toon vergroting Salamander
toon vergroting Salamander
toon vergroting Salamander

In het verlengde van de rijenwoning Eelderbaan fase 1 heeft Bureau Noordeloos een ontwerp gemaakt voor een tweede fase 2 rijwoningen, parallel aan het nieuwe park. Op verzoek van Lefier hebben deze een andere uitstraling gekregen. Deels komt dat door de andere stedenbouwkundige situering. Waar de bebouwing van fase 1 pal voor een hoge galerijflat staat, is de situering van de rijenwoning in fase 2 op een kavel met daarachter nieuw te bouwen 2/1 kap woningen.

Met de introductie van een achterstraat voor parkeren en bergingen ontstaat zodoende een 2-zijdige ontsluiting en oriëntatie van de woningen. Om de tweezijdige oriëntatie te benadrukken is de woonplattegrond opgedeeld in een voor- en een achter- kamer. Daartussen ligt een zone waar de keuken, berging, trap en hal liggen. De indeling is daarmee zeer flexibel met keuze voor wonen aan het park dan wel een eigen achtertuin. Om de individualiteit van de woning te benadrukken, staan de voorgevels onder een hoek en is de hoek extra geaccentu- eerd met houten bekleding die doorloopt in een verhoogde kroonlijst. Die verhoogde kroonlijst heeft het ontwerp dan weer gemeen met de eerste fase zodat een dakopbouw op de 2e verdieping mooi opgenomen kan worden en in hoogte beperkt blijft ten opzichte van het basisvolume.

Achter de rijenwoning Eelderbaan fase 2 zijn 12 2 onder 1 kap- woningen gerealiseerd. Bij het ontwerp is gezocht naar een zekere dynamiek in de compositie, wenselijk geacht in de statische opstelling van Vinkhuizen. De richting ‘straat en tuingevels’ is daartoe verdraaid t.o.v. de plattegrond en de kap. Door de nokrichting in één lijn te leggen van alle woningen en de woningen om en om te spiegelen, ontstaat er een golvende beweging in de voorgevels aan de straat met een spannend totaalbeeld.

De 2 onder 1 kapwoningen hebben een donkere/lichte kleurverdeling in het metselwerk die verschoven is ten opzichte van de as van de twee woningen waardoor er een interessante compositie in het straatbeeld ontstaat. De koppeling met de rijwoningen is gemaakt in de vorm van een zelfde donkere steen. Door de verholen goot wordt het monoliet karakter van de totale bouwmassa versterkt.

Met de gekozen compositie zijn de plattegronden ruitvormig, en door de aangesneden dakvlakken zijn de kamers op de verdiepingen elk op een eigen wijze aangesneden door de kap. Daarmee overstijgt zowel het interieur als het exterieur nadrukkelijk het standaard beeld van de
2 onder 1 kapper. Aan de achterzijde is als optie een glazen serre-uitbouw ontworpen die qua vorm tegen de kaprichting ingaat. Door twee serres aan elkaar te koppelen, ontstaat er een vlindervorm.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer