Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bureau Noordeloos

De Groenling

Wielewaalplein

De Velden

Henk Corneliusstraat

Fortuna

Siersteenlaan

afdrukken De Confiance

Architectuur
toon vergroting De Confiance
toon vergroting De Confiance
toon vergroting De Confiance

Confiance, gebouwd op de plek van vijf voormalige galerijflats, is een woongebouw, gecombineerd met diverse andere functies en een bijzonder programma. Het maakt deel uit van een recente en omvangrijke wijkvernieuwingsoperatie in de naoorlogse wijk Corpus de Hoorn.

Refererend aan de naoorlogse stedenbouw met stempels en stroken, is het hoofdblok langs de Laan van de Vrijheid als een ruggegraat opgevat die toewerkt naar een letterlijk hoogtepunt op de hoek van de Kochstraat. Deze ‘knoop’ heeft een transparante uitstraling dankzij de grote entree tot het binnenterrein: twee verdiepingen hoog met een behoorlijke breedte. Dit groene binnenterrein ligt in de oksel van het hoofdblok en is via het Atrium maar ook via andere ‘openingen’ te bereiken. Op de hoek met de Kochstraat bevindt zich het Atrium dat de verschillende bouwdelen met elkaar verbindt en tevens ruimte biedt voor activiteiten.

Tevens bevinden zich rond de ‘knoop’ een buurtcentrum en de woningen van de NOVO, een stichting die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. De tuinzijde van het hoofdblok is ontworpen om optimaal van zon, groen en uitzicht te genieten. Er is een houten leefzone gecreëerd met balkons en ruime galerijen, lichthoven en terrassen. In een tweede fase is op het binnenterrein een drietal blokken met patiowoningen gerealiseerd. Door de woningen in de breedte te ontwerpen en ze rug aan rug te situeren is een bijzondere typologie ontstaan met een hoge gevelefficiency.

De woningen aan de Landsteinerlaan zijn uitgebreid met een extra kamer op de begane grond. De woningen zijn zowel voor de verkoop als voor de (sociale en vrije sector) huurmarkt bestemd. De patiowoningen zijn bedoeld als starterswoningen op de koopmarkt. De woningen zijn zodanig ontworpen dat er zowel flexibele als levensloopbestendige plattegronden mogelijk zijn.

De gehele uitstraling van het project draagt de optimistische toets van de wijkvernieuwing. De gevels in verschillende nuances grijs hebben een ‘knallende’ aanvulling met de als confetti over de gevel gestrooide ramen, groot en klein, diepliggend en erkers. De houten constructie van terrassen en galerijen vormt daarop een ‘huiselijke’ aanvulling.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer