Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bureau Noordeloos

De Confiance

Laan van de Vrijheid

De Groenling

Wielewaalplein

De Velden

Henk Corneliusstraat

afdrukken Fortuna

Architectuur
toon vergroting Fortuna
toon vergroting Fortuna
toon vergroting Fortuna

Fortuna is een woontoren op de kruising van de Siersteenlaan en de Diamantlaan in Vinkhuizen. De toren markeert de kop van de centrumstrook van de wijk. In het ‘basement’, twee bouwlagen hoog, is op de begane grond ruimte voor een supermarkt. Daarboven, in de tweede laag van het basement, zijn 40 parkeerplaatsen ondergebracht voor de bewoners van de toren (in eerste instantie alleen beschikbaar voor de koopappartementen). Deze deels overdekte ‘parkeerpatio’ is te bereiken via een autolift. Om geen afbreuk te doen aan het aanzicht van het complex zijn de auto’s niet zichtbaar van buitenaf.

Ook bevindt zich op deze bouwlaag een woning, op de noordoost hoek. Deze is goed herkenbaar in de gevel. De toren zelf telt 14 bouwlagen. In het ontwerp is gezocht naar een interessante verbinding tussen het basement en de toren, opdat er een duidelijk geheel zou ontstaan. Met een sterke, eenduidige beeldtaal sluit het aan bij de kloeke compromisloze bebouwing van de wijk Vinkhuizen. Zowel de top van de toren als het basement zijn opgevat als stevige bouwvolumes met een diepe perforatie ten behoeve van de lichttoetreding in de woningen.

Het onderste deel van de toren, de eerste vijf lagen boven het basement, oogt aanzienlijk minder zwaar. Van de zware gevelopbouw resteert hier slechts een relatief dun grid, ingevuld met glas. Door deze verfijning en het halftransparante karakter van het glas lijkt de top haast te zweven: hier opent het gebouw zich nadrukkelijk.

Fortuna is bekleed met een speciaal voor het project ontwikkelde metselsteen die de toren een heel eigen karakter geeft. In de woontoren bevinden zich ruime drie en vier kamerappartementen in verschillende typen, voor zowel verhuur als verkoop. Ze bieden een mooi uitzicht op Vinkhuizen, de stad en het Ommeland.

Alle woningen zijn gebouwd in een betonnen structuur met een enkele overspanning. Daardoor is de indeling in de woning relatief vrij met een woonvertrek over de volle breedte op de gebouwhoeken en slaapkamers langs de gevels. In de kern bevinden zich de sanitaire ruimtes, bergingen en entree.

Mede vanwege de hoogte van het gebouw is niet gekozen voor een traditioneel balkon aan de woonkamer. De buitenruimte is in plaats daarvan afgesloten als een serre aan de woonkamer. Met een opbouw van vier woningen per bouwlaag oriënteren de woningen zich in beginsel op de vier windrichtingen. Door de serres van de noordelijke woningen te verschuiven, liggen de woonruimten hier overhoeks aan de gevel. Hierdoor wordt een extra variëteit in de woningen verkregen qua bezonning, uitzicht en grootte.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer