Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Nassauschool Graaf Adolfstraat

Architectuur
toon vergroting Nassauschool Graaf Adolfstraat
toon vergroting Nassauschool Graaf Adolfstraat
toon vergroting Nassauschool Graaf Adolfstraat

Omdat in het begin van de 20ste eeuw in de splinternieuwe Oranjebuurt veel jonge gezinnen kwamen wonen, besloot de gemeente hier een aantal openbare scholen te bouwen. Op het Albertine Agnesplein kwam een school voor lager onderwijs en aan de Graaf Adolfstraat werd in 1932 een kleuterschool, De Zonnebloem, gebouwd (de huidige Nassauschool).

De kleuterschool is ontworpen door gemeentearchitect S.J. Bouma (zie ook: scholen van Bouma), in de stijl van de Amsterdamse School. Kenmerkend zijn het expressieve gebruik van verschillend gevormde baksteensoorten en metselverbanden en het laten ‘verspringen’ van verschillende bouwdelen. In het ontwerp zijn bijvoorbeeld twee soorten baksteen toegepast. Voor de begane grond, de plint van de entree en de muurtjes om de school maakte Bouma gebruik van een paarsbruine steen, die een robuuste en natuurlijke uitstraling heeft. Deze steen gebruikte hij ook in de rondboog om de entree.

De rest van het gebouw is opgetrokken uit een lichtere geelbruine steen, die veel rechthoekiger en gelijkmatiger is. In de hoek van het gebouw, waar de entree overgaat in de klaslokalen, is het trappenhuis als apart torenachtig bouwdeel vormgegeven. Het trappenhuis is voorzien van een groot venster dat is opgedeeld in kleine ruitjes. De klaslokalen kennen ook veel glas (in ramen en deuren), terwijl de vensters in de entree en de dienstruimtes smal en hoog zijn.

In het gebouw is de eerste opdracht van kunstenaar Johan Dijkstra, mede-oprichter van kunstenaars-collectief De Ploeg, te bewonderen. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw leerde hij onder leiding van enkele Duitse glazeniers, in de NEG-fabriek in Groningen, de techniek van het glasschilderen. De Zonnebloem was Dijkstras eerste klus: slechts tegen vergoeding van de materiaalkosten. Het is een vierdelig gebrandschilderd glas-in-loodraam voor in de hal dat de intocht van Sinterklaas weergeeft. Tal van kinderfiguurtjes in bonte kleuren, een met pakjes beladen Sinterklaas, spinnenwebben, vlinders, een koe, een pijp-rokend boertje en zelfs de verstellapjes van de kinder-kleertjes zijn gedetailleerd weergegeven.

Bij de uitbreiding in 2002, toen het gebouw inmiddels in gebruik was genomen door de christelijke Nassauschool, werd in eerste instantie gedacht aan een aanbouw bij het bestaande schoolgebouw. Met respect voor de monumentale waarde van deze oudbouw pleitte Architectuurstudio SKETS voor het ontwikkelen van een geheel vrijstaande, ondergrondse uitbreiding op het aangrenzende terrein. Daarmee ontstond de mogelijkheid om het bestaande gebouw intact te laten.

Het nieuwe gebouw, met drie lokalen en speel- en bergruimte, ligt onder een deken van gras en richt zich naar de oudbouw. Deze laatste werd deels in ere hersteld door latere interne toevoegingen te verwijderen, kozijnen te reconstrueren en het exterieur in zijn oorspronkelijke kleuren terug te brengen. In de hal achter de entree werden later aangebrachte tussenwanden verwijderd, waardoor ‘De intocht van Sint-Nicolaas’ weer in alle glorie te zien was.

In 2007 werd de school opnieuw uitgebreid. Dit keer met een multifunctioneel gymlokaal, ook ontworpen door Architectuurstudio SKETS.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Uitbreiding Nassauschool

Uitbreiding Nassauschool

Graaf Adolfstraat 76 | schoolgebouw

Architectuur
logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer