Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Bedrijfsverzamelgebouw Sontweg

Architectuur
toon vergroting Bedrijfsverzamelgebouw Sontweg
toon vergroting Bedrijfsverzamelgebouw Sontweg
toon vergroting Bedrijfsverzamelgebouw Sontweg

Aan de Sontweg, in de periferie van het stadscentrum van Groningen, ligt een bedrijventerrein voor grootschalige detailhandel. Pal naast IKEA staat dit bedrijfsverzamelgebouw, dat zich hier onderscheidt door zijn relatieve kleinschaligheid. Het vorige gebouw op deze plek (1-laags met een footprint van 200 m2) is de onderlegger voor deze nieuwe ontwikkeling geweest. De verbreding van de Sontweg maakte het noodzakelijk om de nieuwbouw 15 meter in zuidelijke richting te verschuiven.

Voor de nieuwbouw is gekozen voor een 3-laags gebouw met een duidelijke eigen signatuur. Het is robuust, stevig, open en eenvoudig door de combinatie van staal, beton, hout en glas. De gekozen vormentaal is een vertaling van de bouwkundige structuur: een betonskelet in een helder stramien. De kolomstructuur zorgt voor vrije vloervelden. Elke gebruiker kan de indeling en afwerking afstemmen op zijn eigen wensenpakket, omdat de binnenzijde als casco is ontworpen.

Het ontwerp is zo opgezet dat het in de toekomst met een extra 600 m2 in zuidelijke richting kan worden uitgebreid. De ontsluiting is aan deze kant gerealiseerd, zodat de eventuele uitbreiding dan gebruik kan maken van dezelfde trap en lift. Als gevelmateriaal is aan de zuidkant daarom een eenvoudige staalplaat gekozen. Later kan dit worden vervangen of er tegenaan worden gebouwd. Ook de oostzijde – met aangrenzende bedrijfshal – is op deze wijze vormgegeven.

De voorzijden (de noord- en westkant) zijn met veel meer expressie uitgevoerd. Duidelijk zichtbaar zijn de antraciete prefab betonelementen (vertaling betonskelet). De verspringende constructie toont de dynamiek van het gebouw. In de tussenliggende vlakken zijn de glasopeningen geplaatst in combinatie met blank gelakte blauwstalen platen. In deze gesloten vlakken bevinden zich de draaiende delen, eveneens bekleed met blauwstaal. Voor deze blauwstalen- en glasvlakken is in de westgevel zonwering geplaatst in de vorm van mechanisch schuivende panelen met houten lamellen. In dit gebied profileert dit bedrijfsverzamelgebouw zich als een moderne versie van het industrieel bouwen.

Het gebouw werd genomineerd in de Grote Groninger Gebouwenenquête 2016 en ontving de tweede prijs van het publiek en de derde van de vakjury.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer