Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Architectuur
toon vergroting Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
toon vergroting Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
toon vergroting Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

De Grote Rozenstraat is behalve een charmante woonstraat ook de plek van de Faculteit Gedrags- en maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. De faculteit spreidt zich uit over verschillende gebouwen uit verschillende tijdperioden. De uitbreiding van SKETS architectuurstudio voegt zich tussen de bestaande bebouwing.

In het nieuwe vier lagen tellende universiteitsgebouw zijn verschillende onderwijsruimten, restauratieve voorzieningen en kantoorruimten ondergebracht. Bij het ontwerp werd de architect geconfronteerd met een aantal strakke randvoorwaarden, gesteld door de universiteit, de gemeente Groningen en de buurtvereniging. Het betrof hier onder meer de goothoogte, het bebouwingsvolume, het aantal bouwlagen, de oppervlaktes en de aansluiting op naastgelegen percelen.

In het programma zijn twee naastgelegen panden, huisnummers 15 en 17, betrokken. Aan de achterzijde van deze panden is een volume geplaatst met een glasgevel. Hierdoor blijven de monumentale panden zichtbaar. Ook moest er met een liftconstructie aangesloten worden op nummer 13, zodat dit pand toegankelijk zou worden voor mindervaliden. In de gevelcompositie is gezocht naar een dynamiek vergelijkbaar met die van de naastgelegen percelen, met veel smalle verticale vensters met wisselende posities. De kleurstelling en het materiaalgebruik zijn geïnspireerd op de bestaande kleuren in de Grote Rozenstraat.

Om rekening te houden met de omringende bouwhoogte staan de eerste twee bouwlagen op de rooilijn. De derde en de vierde bouwlaag hebben een setback (terugliggende verdieping). Aan de achterzijde is de gevel wel opgetrokken tot vier bouwlagen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer