Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Uitbreiding Nassauschool

Architectuur
toon vergroting Uitbreiding Nassauschool
toon vergroting Uitbreiding Nassauschool
toon vergroting Uitbreiding Nassauschool

Bij de uitbreiding van de dependance van de Nassauschool aan de Graaf Adolfstraat werd in eerste instantie gedacht aan een aanbouw bij het bestaande schoolgebouw. De monumentale waarde van dit schoolgebouw, een bewaarschool uit 1931 van de Groninger architect S.J. Bouma, deed de architect echter pleiten voor het ontwikkelen van een vrijstaande, ondergrondse uitbreiding op het aangrenzende terrein. Daarmee werd de mogelijkheid gecreƫerd het bestaande gebouw intact te laten.

Het nieuwe gebouw, naar een ontwerp van Skets met daarin drie lokalen, een speelruimte en bergingen, ligt onder een deken van gras en richt zich op naar de oudbouw. Het maaiveld wordt als het ware opgetild en opent zich door middel van een transparante houten pui die enigszins terugliggend onder een betonnen luifel is geplaatst. De trapeziumvormige plattegrond volgt de contouren van het terrein en vormt het uitgangspunt voor de bolling van het volume.

Net als bij de oudbouw is de maat en het kleurgebruik van het interieur aangepast aan de beleving van de kleuter. Het buitengebied is in het ontwerp meegenomen en resulteerde in een speelse overgang van het niveau van de oudbouw naar de verdiepte nieuwbouw. Het monumentale schoolgebouw werd deels in ere hersteld door latere interne toevoegingen te verwijderen, kozijnen te reconstrueren en het exterieur in oorspronkelijke kleuren terug te brengen.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Nassauschool Graaf Adolfstraat

Nassauschool Graaf Adolfstraat

Graaf Adolfstraat 73 | schoolgebouw | 1932, uitbreidingen in 2002 en 2007

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer