Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Arbeiderswoningen Hortensialaan

Architectuur
toon vergroting Arbeiderswoningen Hortensialaan
toon vergroting Arbeiderswoningen Hortensialaan
toon vergroting Arbeiderswoningen Hortensialaan

De Hortensialaan ligt in de Oosterparkwijk. Men heeft dit gebied opgezet volgens de toenmalige nieuwste opvattingen over hygiƫne, indeling van de wijk en aanleg van groen. Aan deze in de bloemenbuurt gelegen laan bouwde de toenmalige woningbouwvereniging Groningen in de tweede helft van de twintigste eeuw 77 woningen.

De bebouwing bestaat uit twee lagen en een kap waarbij een woning op de begane grond twee bovenwoningen heeft; het zogenaamde twee-op-een type. Een open portiek zorgt voor de ontsluiting van de bovenwoningen. De gebogen ramen in de gevel benadrukken de trappen op de verdieping. De entree-partijen van de woning vormen een van de opvallendste architectonische onderdelen. Deze zijn op een ambachtelijke wijze ontworpen en zeer rijk versierd. De hoofdvorm zet zich ook door in de tweede bouwlaag.

De groene zones aan weerskanten van het trottoir geven de straat een vriendelijk aanzicht.

Vanwege het grote aantal woningen werd dankbaar gebruik gemaakt van de herhaling, hetgeen de bouwprijs doorgaans drukt. De hoekbebouwing met een plat dak wijkt daar echter van af. Een reden daarvoor is het markeren van de straat, maar meestal bevond zich hier ook de buurtwinkel.

De hoekbebouwing is bij de Hortensialaan op een expressieve manier vormgegeven. De architect heeft een sterk verticaal accent geplaatst boven de overhoekse entree van de winkel. Twee uitgemetselde pilaarachtige vormen steken uit boven de dakrand. Tussen deze twee decoratieve elementen is siermetselwerk toegepast. Op de plaatsen waar de hoekbebouwing overgaat in de woningen van de straat is een welving in het gevelvlak te zien.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer