Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van DAAD Architecten

Het Paleis

Bloemsingel 220-230

Klein Corpus fase 1

Semmelweisstraat

Klein Corpus fase 2

Semmelweisstraat

afdrukken Vensterschool Koorenspoor

Architectuur
toon vergroting Vensterschool Koorenspoor
toon vergroting Vensterschool Koorenspoor
toon vergroting Vensterschool Koorenspoor

De nieuwbouw van de vensterschool bestaat uit drie gebouwen: het entreegebouw, de school en het kindercentrum. Deze zijn dichtbij bestaande gebouwen geplaatst. Het entreegebouw ligt bij de school, de nieuwe lokalen bij het gymlokaal en het kindercentrum bij de gemeentewerf. Hierdoor wordt er geen vrije ruimte opgeofferd en ontstaat, tussen deze nieuwe volumes, een groot en open middengebied. Dit plein is het centrum van de vensterschool. Door het open middengebied is er een doorzicht richting het park ontstaan: de school lijkt nu ook in het park te liggen. Door samenhang in materiaalgebruik (baksteen en donker hout) ontstaat er een sterke binding tussen deze drie gebouwen.
De drie gebouwen worden met elkaar verbonden door een kunstwerk: de passage. De passage bestaat uit stalen portalen met een houten dak. De portalen zijn zo licht mogelijk uitgevoerd zodat het zicht vanaf de straat op het park behouden blijft. In samenwerking met kunstenares Annelies Dijkman zijn in het dak gekleurde glasplaten aangebracht. Elk glazen paneel bevat een fragment van de wereldkaart in een aantal kleuren. Bij mooi weer zal de zon het gekleurde beeld projecteren op de grond.
In samenwerking met de gemeente Groningen is een plan voor het schoolplein gemaakt waardoor het plein als het ware doorloopt in het park; het is een geheel geworden. Voor jonge kinderen is het speelplein de plek om zich uit te leven. De oudere kinderen kunnen in het park spelen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer