Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Karelse van der Meer Architecten

Faculteit Techniek

Zernikeplein 11

Kantoorgebouw Seatrade

Laan Corpus Den Hoorn 200

Milieudienst Duinkerkenstraat

Duinkerkenstraat 45

afdrukken Studentenhuisvesting Uurwerkersgang

Architectuur
toon vergroting Studentenhuisvesting Uurwerkersgang
toon vergroting Studentenhuisvesting Uurwerkersgang
toon vergroting Studentenhuisvesting Uurwerkersgang

Op een verscholen pleintje, midden in de binnenstad van Groningen, staat dit kleinschalige woningbouwcomplex voor studenten. Bijzonder aan dit project is dat er zeer zorgvuldig naar de stedenbouwkundige context is gekeken en dat er voor een vrij neutrale architectuur is gekozen.

Het complex heeft een lichte kleur, die het kleine pleintje een open indruk geeft. In het stedenbouwkundig plan voor het gebied is een voetgangersroute opgenomen die ervoor zorgt dat ook andere functies op deze 'verstopte' plek levensvatbaar zijn. Zo zijn hier het kantoor van Studium Generale alsmede twee cafés gevestigd. De cafés gebruiken het pleintje als terras.

Het gebouw omsluit het plein aan twee zijden en is zover mogelijk naar achteren geplaatst, zodat het pleintje zoveel mogelijk ruimte heeft. De achterkant van het complex grenst direct aan de bestaande bebouwing. De nieuwbouw probeert daar op aan te sluiten, maar wil toch ook een eigen geheel vormen. Dit geheel ontstaat onder andere door de afronding van de daken aan de achterzijde.

De afwisseling in het materiaalgebruik van de voorgevel van het gebouw zorgt voor een heldere ritmiek. Deze ontstaat onder meer door de pilasters, die - waar de gevel op de begane grond terugspringt - overgaan in kolommen. Hierdoor ontstaat een arcade, die de ruimtelijke ervaring van het plein vergroot.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer