Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Karelse van der Meer Architecten

Faculteit Techniek

Zernikeplein 11

Kantoorgebouw Seatrade

Laan Corpus Den Hoorn 200

Milieudienst Duinkerkenstraat

Duinkerkenstraat 45

afdrukken Westerhavencomplex

Architectuur
toon vergroting Westerhavencomplex

Het complex ligt aan de westrand van de Groninger binnenstad, op de plek waar aan het einde van de negentiende eeuw de Westerhaven werd aangelegd. Begin jaren ‘60 van de vorige eeuw werd het water gedempt en het terrein getransformeerd tot parkeerplaats. Met de aanleg van het Westerhavencomplex, krijgt het gebied weer iets van zijn vroegere functie als overslag- en handelsplek terug.

Het Westerhavencomplex bestaat uit een appartementengebouw met 24 woningen, 12.000 m2 winkels en een ondergrondse parkeergarage in vier lagen voor ca. 800 auto’s. Het volgt de L-vorm van de voormalige Westerhaven. De noord-zuidvleugel beslaat bijna de volle lengte van het terrein. Dit gedeelte is in drie volumes verdeeld, waartussen onderdoorgangen lopen. Haaks op deze vleugel staat een terrasvormig deel dat in de richting van de Zuiderhaven afloopt.

In het verlengde van deze bebouwing is een groen stadsbalkon gecreëerd. Hieronder bevindt zich een lichte, overzichtelijke parkeergarage. Op de hoek waar de twee bouwdelen elkaar ontmoeten, staat een zes verdiepingen hoog appartementengebouw.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer