Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Oving Architekten

Bedrijfspand Lukken

Peizerweg 270

De Noorderboog

Laan Corpus den Hoorn

Goudriaan

Vechtstraat

afdrukken Uitbreiding J.J.I. Het Poortje

Architectuur
toon vergroting Uitbreiding J.J.I. Het Poortje
toon vergroting Uitbreiding J.J.I. Het Poortje

Op het terrein van de penitentiaire inrichting De Waterpoort in Groningen is de Beperkt Beveiligde Inrichting (BBI) van de justitiƫle jeugdinrichting Het Poortje opgeleverd. Deze nieuwe afdeling heeft als doel jongeren voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij.

De instelling beschikt over veertig beperkt beveiligde plaatsen, zowel voor jongens als meisjes. Het is de eerste jeugdgevangenis in Nederland die specifiek gericht is op het opvangen van kinderen in hun eigen regio. De jonge bewoners zijn voor onderwijs, werk en ontspanning aangewezen op het aanbod in de stad, buiten de muren van hun verblijf.

De uitbreiding van het Poortje bestaat uit vier afdelingen met elk twee woongroepen die van elkaar worden gescheiden door middel van drie hoge glazen ruimten. Deze kassen vervangen, samen met de vier extreem grote dakterrassen, de tuin.

De jeugdinrichting ligt ingeklemd tussen de bestaande gebouwen van De Waterpoort en de nieuwbouwwijk Reitdiep. De uitstraling van het gebouw refereert aan de woningbouw aan de overkant. Daarnaast is rekening gehouden met de privacy van de wijkbewoners: aan de zijde van de nieuwbouwwijk heeft het gebouw een vrij gesloten gevel met daarachter de trappenhuizen en algemene ruimtes, waarbij de gevelopeningen in een hoek staan om inkijk uit te sluiten.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer