Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Oving Architekten

Bedrijfspand Lukken

Peizerweg 270

Goudriaan

Vechtstraat

afdrukken De Noorderboog

Architectuur
toon vergroting De Noorderboog
toon vergroting De Noorderboog
toon vergroting De Noorderboog

Stichting De Noorderbrug is een specialist op het terrein van niet-aangeboren hersenletsel, chronische neurologische aandoeningen en doofheid met complexe problematiek. Ze biedt ondersteuning op het gebied van wonen, behandeling en begeleiding.

Om honderd van haar bewoners nieuw onderdak te bieden, kreeg Oving de opdracht een kantorencomplex van twee verdiepingen, gebouwd in de jaren 70 van de 20ste eeuw, om te vormen tot woonvoorziening met een multifunctioneel centrum voor ontmoeting en talentontwikkeling.

Het bijzondere van dit project is dat een bovenbouw als een ‘tafel’ over het bestaande gebouw is geplaatst, De poten staan op grote afstand. De bovenbouw is een eenvoudig blok en biedt ruimte aan tachtig appartementen, rondom een binnengang en verdeeld over vijf bouwlagen.

Het oorspronkelijke gebouw kenmerkt zich door een onregelmatige en sterk verspringende gevel aan alle kanten. Binnenin het gebouw bevinden zich in alle richtingen kolommen om de vier meter. Deze onderbouw heeft twintig appartementen, verdeeld over twee woonlagen. Ook is ruimte voorzien voor wandelpaden, een bar, een atelier, een winkel en voorzieningen zoals fysiotherapie en logopedie.

De kolommen van de bovenbouw zijn waar mogelijk in de nieuwe plattegrond ‘verstopt’ en daardoor nauwelijks zichtbaar. In samenwerking met architect/ontwerper Aat Vos en designbureau Crea Bea is het interieur vormgegeven en gezocht naar een passend en voor de bewoners prettig kleurpalet voor het interieur van het gebouw.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer