Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van KAW Architecten en Adviseurs

Appartementencomplex Hora Siccamasingel

Hora Siccamasingel 204, 1 - 20

Joseph Haydnschool

Haydnlaan

afdrukken Cohousing Oosterkade

Architectuur
toon vergroting Cohousing Oosterkade
toon vergroting Cohousing Oosterkade
toon vergroting Cohousing Oosterkade

De opdrachtgever en initiatiefnemer van dit gemeenschappelijke project is VvE De Buren, bestaande uit een groep vrienden, vooral senioren, die veel voordelen ziet in deze manier van samenleven. Deze vorm van centraal wonen, waarin een groep bewoners zelf het initiatief neemt, wordt internationaal cohousing genoemd. De groep is de projectontwikkelaar en bepaalt zelf - zonder tussenpersonen - waar, hoe en met wie men wil wonen. Wel biedt estudioKAW - vanwege de complexe werkwijze - de ervaring, kennis en instrumenten om dit goede idee waar te maken. Vooraf werden alle wensen geïnventariseerd waarna men gezamenlijk aan het ontwerpproces begon.

In een cohousingproject kiest een groep zelf welke ruimtes gemeenschappelijk gaan worden. In dit project zijn dat: bibliotheek-vergaderruimte, werkplaats, logeerunit, gym, sauna, wasserette, algemene berging, tuin en dakterras.

Daarnaast zijn er zes privé-appartementen. Privacy is zeker niet onverenigbaar met cohousing. Er is een perfecte balans aangebracht in de combinatie van sociaal en privé. Zo kun je zelf kiezen of je alleen wilt zijn of gezelschap wilt opzoeken. De individuele woningen werden op maat door en voor elke afzonderlijke eigenaar ontworpen.

Het gebouw is robuust en kent een eenvoudig geometrie, in stijl met de andere gebouwen in dit blok aan het water. De hoofdingang van het gebouw ligt aan de zijkant. Dit is een passage van 2 meter breed, die wordt afgesloten met een stalen hek, geïnspireerd op de oude kranen van de kade. Middenin dit straatje is de echte voordeur onder een stalen luifel gesitueerd. Daar bevinden zich de hal, lift en het trappenhuis.

De compositie van de voorgevel is een harmonieuze collage, waarop de verschillende wensen van de bewoners zijn afgebeeld. Het is een samenstelling van glazen erkers in twee maten, balkons, Franse balkons, ramen en hoekramen. Het strakke exterieur wordt onderbroken door perforaties en verfijnde details.

De gekozen materialen sluiten aan bij de ligging aan de kade. Dit komt onder meer terug in het metselwerk, de kleur en vorm van de bakstenen, het voegwerk en de kozijnen.

Het project werd genomineerd voor de Grote Groninger Gebouwenenquête 2016 en won de publieksprijs.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer