Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Klein Architecten

Bedrijfspand hoek Zuiderdiep

Gedempte Zuiderdiep

Entrees CaPoMoflats

Castorstraat

Andere objecten van OLGA Architecten

geen plaatje

Gemaal Boterdiep

Groningerweg 45

Kantoorgebouw KPMG

Leonard Springerlaan 29

afdrukken Winkelcentrum Selwerd

Architectuur
toon vergroting Winkelcentrum Selwerd
toon vergroting Winkelcentrum Selwerd
toon vergroting Winkelcentrum Selwerd

Centraal in de wijk Selwerd, op de T-kruising van de hoofdwegen Eikenlaan en Kastanjelaan ligt het wijkwinkelcentrum. Dit is het eerste voorbeeld van een monofunctioneel winkelcentrum in Groningen. De winkeliers huren van een vastgoedinstelling; het Philips Pensioenfonds was de opdrachtgever.

Boven deze winkels liggen geen woningen; het gebouw is maar één laag hoog. De winkels liggen om een rechthoekig, autovrij voetgangersplein en het laden van de winkels gebeurt aan de achterkant. Daarmee volgt het in het klein de opzet van De Lijnbaan in Rotterdam die is geopend in 1953.

Hoe geef je een winkelplein een gezicht naar buiten? De winkels aan kant van de Eikenlaan hebben een front naar twee kanten. Hoe geef je een centrumgevoel aan laagbouw? Aan de laagbouw is als ‘teken’ een hoogbouw toegevoegd van twaalf woonlagen hoog op een onderbouw van twee lagen met daarin garages en bergingen. Dat het hier om huurwoningen in de particuliere sector gaat herken je aan de dubbelhoge entree aan de Eikenlaan. Het flatgebouw staat in de as van de Kastanjelaan. De verspringende vensters symboliseren het trappenhuis.

In 1992 is het winkelcentrum gerenoveerd en uitgebreid richting parkeerterrein door het bureau Olsmeijer, de Graaf, Algera. Het winkelplein is opener gemaakt, door verwijdering van kiosken. De doorgangen voor en achter zijn met hoge designlantaarnpalen gemarkeerd. Rondom is de oorspronkelijke, doorlopende houten luifel vervangen door losse, industriële roestvrijstalen luifels (let op de binnenhoek van het plein). De nieuwe gevels bestaan aan binnenkant en buitenkant uit gekleurde betonelementen. De gevelverlichting bestaat uit ‘uplighters’ met een spiegel erboven.

Het zwaartepunt, de grootste drukte, is van het plein naar achteren verplaatst. De smalle doorgang naar het parkeerterrein bij de entree van de twee supermarkten bestaat uit glasgevels in plaats van gekleurd beton. Aan de kant van de parkeerplaats is de bebouwing trechtervormig verlengt. In de afgeronde hoek ligt strategisch de bloemenwinkel.

Aansluitend is in 1995 de Berberisflat, een torenflat, op het parkeerterrein gebouwd, ontworpen door hetzelfde bureau. Ook deze toren heeft vier woningen per bouwlaag, maar vergeleken met de Eikenflat is er naar variatie gezocht in vorm, plattegrond, hoogte en kleur. De onderbouw van twee lagen heeft publieke functies.

Kenmerken

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer