Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Elmpt, A.Th. van

'Oude RKZ'

Verlengde Hereweg 92

afdrukken Hoekpand Oosterstraat-Carolieweg

Architectuur
toon vergroting Hoekpand Oosterstraat-Carolieweg
toon vergroting Hoekpand Oosterstraat-Carolieweg

Deze voormalige kapsalon met bovenwoningen op de hoek van de Carolieweg en de Oosterstraat is bijzonder kenmerkend voor de Art Nouveau-bouwstijl. De decoraties zijn geabstraheerde voorstellingen van planten en bloemen. Dit is met name goed te zien in het sierhekwerk bovenop de gevel. Ook in de bovendorpels zijn de typische geometrische vormen te herkennen.

De vormgeving doet sterk denken aan de destijds in Wenen populaire Sezessionstijl. De vensters van de eerste verdieping zijn gevat in een lijstwerk. De overgang van de gevel met het platte dak wordt aangegeven met een platte kroonlijst en een overstekende dakgoot. Daarboven een balustrade, die bestaat uit natuurstenen penanten, waartussen siersmeedhekken met gestileerde bloemmotieven aangebracht zijn.

De verdiepingen worden geaccentueerd door horizontale stucbanden. Voor de gevel van het bedrijfsgedeelte op de begane grond zijn andere bouwmaterialen gebruikt dan voor de bovenwoningen. De begane grond bestaat uit natuurstenen platen en okergele verblendsteen en op de verdiepingen wordt witte verblendsteen gebruikt. Brede pilasters verdelen de gevel verticaal in ongelijke segmenten. Ter hoogte van het schuine gevelsegment op de hoek staat één van de pilasters verder van de raamkozijnen af dan z'n tegenhanger. Hierdoor opent de gevel zich meer naar de Carolieweg en wordt het ontwerp verlevendigd.

Momenteel is op de begane grond een koffiebar gevestigd.


Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer