Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Elmpt, A.Th. van

'Oude RKZ'

Verlengde Hereweg 92

afdrukken Bedrijfspand met bovenwoning Oosterstraat

Architectuur
toon vergroting Bedrijfspand met bovenwoning Oosterstraat
toon vergroting Bedrijfspand met bovenwoning Oosterstraat

Het pand is gebouwd als meubelfabriek met toonzaal en bovenwoning. Het is gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing van de westelijke gevelwand van de Oosterstraat en is gebouwd in 1906 naar een ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt in een verfijnde Art Nouveau-stijl.

Het gebouw is nu in gebruik als winkel met bovenwoning. De winkelpui is vernieuwd. De oorspronkelijke functie van het gebouw, een meubelfabriek met toonzaal, is vanaf de straat in de decoraties nog te zien. Behalve vrouwenfiguren in het tegeltableau zijn er reliëfs in natuursteen waarop een passer, een hamer en een zaag te zien zijn. Deze gereedschappen zijn symbolen voor de meubelfabriek en de toonzaal waarvoor het gebouw ontworpen is. De tegeltableau's zijn gesigneerd en vervaardigd door de bekende fabrikant 'Joost Thooft en Labouchere’ uit Delft.

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak met een op de begane grond niet oorspronkelijke winkelpui. Op de eerste verdieping is over de volle breedte van de gevel een groot breed venster aangebracht onder een hardstenen korfboog. De boog wordt door twee ranke hardstenen halfzuilen gesteund. Het drieledige venster heeft een verfijnde houten roedeverdeling.

De eerste verdieping wordt aan weerszijden afgesloten door twee bewerkte hardstenen penanten, bekroond met medaillons, voorstellende timmergereedschap: hamer en zaag (rechts) en passer en driehoek (links). Op de terracotta tegeltableau's in de zwikken van de boog zijn tegen de achtergrond van gestileerde bloemen en bladeren elegante, halfliggende aan elkaar gespiegelde vrouwenfiguren afgebeeld. De tableau's zijn uitgevoerd in wit en gele, oker en blauwe kleuren.

Op de tweede verdieping, die is opgetrokken uit witte verblendsteen, bevindt zich een drieledig venster, geflankeerd door twee smallere vensters, onder een doorlopende hardstenen latei. De gevel van de woonafdeling op de tweede verdieping en daarboven is van witte verblendsteen. Dit onderdeel van de gevel is vanwege het privé-karakter meer gesloten. In de opgemetselde geveltop is een rondboogvenster met hardstenen negblokken en sluitstenen aangebracht. De top is bekroond met een driehoekig hardstenen tympaan en een vijftal hardstenen gebeeldhouwde penanten.

Het gebouw is van bijzonder belang voor het oeuvre van de destijds befaamde Groninger architect A. Th. van Elmpt.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer