Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Uitbreiding Academie Minerva

Architectuur
toon vergroting Uitbreiding Academie Minerva
toon vergroting Uitbreiding Academie Minerva
toon vergroting Uitbreiding Academie Minerva

Het historische gebouw aan de Praediniussingel (1894-1907) is door architect C.H. Peeters voor het Groninger Museum ontworpen. Na vertrek van het Groninger Museum naar haar huidige locatie bood het een aantal jaren huisvesting aan het Natuurmuseum.

Tegenwoordig is het Rijksmonument het hoofdgebouw van Academie Minerva. Naast de huisvesting van de directie, het management, kenniscentrum en projectbureau wordt het gebouw gebruikt door de Masteropleiding voor schilderkunst, en de opleidingen digitale kunst en theatervormgeving. SKETS architectuurstudio deed in opdracht van de Hanzehogeschool, die het monumentale pand uiteindelijk van de gemeente kocht, een haalbaarheidsonderzoek. De prijsvraag die vervolgens werd uitgeschreven werd ook door SKETS gewonnen.

Het binnengebied fungeert als semi-openbaar gebied waar tentoonstellingen, ontmoetingen, lezingen etc. kunnen worden gehouden. De centrale trap is vervangen door een asymmetrisch geplaatste trap met een vide zodat de voormalige buitenwanden weer over de volle lengte zichtbaar worden. De zalen zijn ontdaan van de verlaagde plafonds en zoveel mogelijk in oude maatvoering teruggebracht. Het voormalige depotgebouw is volledig gestript en geschikt gemaakt voor ateliers. De buitenschil is voorzien van grote raamvlakken met daarvoor schermen die inkijk en invallend (zon)licht verhinderen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer