Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Seniorenappartementen Molukkenplantsoen

Architectuur
toon vergroting Seniorenappartementen Molukkenplantsoen
toon vergroting Seniorenappartementen Molukkenplantsoen
toon vergroting Seniorenappartementen Molukkenplantsoen

Naast het bestaande verzorgingstehuis Hamrikheem in de Indische buurt zijn 33 zelfstandige sociale huurappartementen voor de ‘vitale senior’ gerealiseerd. Door de nabijheid van de zorg kan iedere senior hier passend blijven wonen.

Het volume van de nieuwbouw geeft de ruimte tussen het Molukkenplantsoen en de tuin van het bestaande Hamrikheem een geheel nieuwe invulling. De in de omgeving aanwezige monumentale bomen zijn beeldbepalend, niet alleen in het plantsoen maar ook in de tuin van het Hamrikheem. De positionering van de nieuwbouw is op deze bomen afgestemd. Het bouwplan loopt dwars door de bestaande haag langs de Molukkenstraat heen waardoor deze wordt onderbroken.

Het openbare groen (plantsoen) en het semi-openbare groen (tuin) worden ook door omwonenden gebruikt. Daarom is het nodig om voor de bewoners van de appartementen voldoende privacy te garanderen; de hekwerken van de balkons en galerijen zijn uitgevoerd in geperforeerde staalplaten, die zicht op de groene omgeving mogelijk maken, terwijl de bewoner zelf uit het zicht blijft.

Het gebouw voegt zich in zijn omgeving door een eenvoudige, rustige architectuur die ook in de materialisering is doorgezet. Metselwerk in een zachtgrijze kleur vormt een achtergrond voor het groen. De kopgevel aan de Molukkenstraat weerspiegelt verschillende groentinten in gebouwhoge, verticale glasstroken.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer