Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Elmpt, A.Th. van

'Oude RKZ'

Verlengde Hereweg 92

afdrukken Voormalig bankgebouw, Turfsingel

Architectuur
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Turfsingel
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Turfsingel
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Turfsingel

Het voormalige bankgebouw van de Groninger Crediet- en Handelsbank aan de Turfsingel, nu in gebruik als bedrijfspand met bovenwoning, is een ontwerp van de bekende Groninger architect A. Th. Van Elmpt.

Het gebouw is opgetrokken uit een rechthoekige plattegrond en heeft drie bouwlagen op een souterrain. Het middelste bouwlichaam, dat ongeveer een meter teruggelegd is, wordt aan weerszijden ingeklemd door twee torenachtige elementen. Hierin zijn de toegangen naar respectievelijk het bedrijfspand en de woning ondergebracht. Door het terugliggende geveldeel heeft het pand een goede daglicht toetreding gekregen.

De bel-etage heeft drie grote rondboogramen die zich over de hele breedte van het gevelvlak uitstrekken. Zodoende ontstaat er een wand, die bijna geheel uit glas bestaat en alle aandacht vraagt. De woonverdiepingen daarboven hebben een meer gesloten karakter. Hoewel de opzet van het pand symmetrisch is, wijkt de vormgeving van een van de torens van deze spiegeling af. De rechtertoren heeft namelijk een extra verdieping. De voorgevel is vijf traveen breed waarvan de middelste drie traveeën terugspringen; het souterrain en de begane grond zelfs meer dan de verdiepingen.

Het souterrain is bekleed met natuurstenen platen en heeft een smeedijzeren hek met Art Nouveau-motieven ervoor geplaatst. Het opgaande muurwerk van de voorgevel is opgemetseld uit witte verblendsteen en op de constructieve plaatsen verzwaard met natuurstenen elementen. De zijgevels die boven de naastgelegen panden uitsteken, zijn grof gepleisterd.

In de hoektraveeën zijn bewerkte paneeldeuren aangebracht, versierd ijzeren traliewerk, hoge bovenlichten en natuurstenen dorpels, kalven, bewerkte lateien en hoge zuilvormige tussenstijlen. De linker travee wordt afgesloten door een gemetselde balustrade, de rechter heeft een lage torenachtige verdieping met twee vensters en een tentdakje. Het terugliggende middendeel van drie traveeën breed bevat op de begane grond drie grote rondboogvensters met glas-in-loodbovenlichten en een gebogen roedeverdeling.

Het overstek naar de verdieping wordt gedragen door een architraaf op consoles die weer steunen op bewerkte kapitelen, die de muurdammen tussen de vensters van de begane grond bekronen. Dit alles is in decoratief vormgegeven natuursteen uitgevoerd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer