Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Elmpt, A.Th. van

'Oude RKZ'

Verlengde Hereweg 92

afdrukken Voormalig bankgebouw, Pelsterstraat

Architectuur
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Pelsterstraat
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Pelsterstraat
toon vergroting Voormalig bankgebouw, Pelsterstraat

De voormalige Julius Oppenheimbank, op de hoek van de Pelsterstraat/Kleine Pelsterstraat, diende een voornaam en representatief uiterlijk te krijgen. De degelijkheid van de bank moest blijken uit het ontwerp, dat niet té uitbundig mocht zijn.

Het pand is helder van opzet, waarbij natuurstenen platen zijn gebruikt voor de begane grond. Op de hoek waar de ontwerper een torentje geplaatst heeft, zien we in het natuursteen fraaie geometrische motieven die de overgang vormen tussen de afgevlakte hoek op het niveau van de begane grond en de ronde hoek op de eerste verdieping.

Behalve voor natuursteen heeft Sanders ook gekozen voor oranje verblendsteen. Deze kleur contrasteert met de donkere gebouwen uit de directe omgeving.

De Groninger architect A.Th. van Elmpt heeft in 1910 de uitbreiding gerealiseerd aan de Pelsterstraat. Hij heeft zorgvuldig voortgeborduurd op het bestaande ontwerp. De sobere vormgeving wordt doorbroken door twee gebeeldhouwde aapjes, die aan weerszijden bij de entree aan de Kleine Pelsterstraat uit het muurvlak steken.

De stijl doet sterk denken aan de architectuur van Berlage. Hij was het immers die aan het begin van de twintigste eeuw eenvoud en soberheid predikte, waarbij de compositie en de constructie van het gebouw centraal stonden.

Momenteel is in het gebouw een boekbinderij gevestigd.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Omlijsting met reliëfs van aapjes

Omlijsting met reliëfs van aapjes

Pelsterstraat 44 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer