Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Gendt, A.D.N. van

UsvA

Munnekeholm 10

Andere objecten van Nijhuis, G.

Dubbele villa

Zuiderpark 12-13

Jugendstilpand Verlengde Hereweg

Verlengde Hereweg 21

Remonstrantse Kerk

Coehoornsingel 14, 14-1

afdrukken Café Restaurant Overstag

Architectuur
toon vergroting Café Restaurant Overstag
toon vergroting Café Restaurant Overstag
toon vergroting Café Restaurant Overstag

Het pand is een voormalig bankgebouw van de Scheepshypotheekbank, dat aan het begin van deze eeuw aan het toen net gedempte Zuiderdiep is gebouwd. Deze voormalige gracht werd tussen 1880 en 1885 gedempt en vanaf ca. 1900 verschenen er diverse grote gebouwen aan de nieuwe straat.

Het pand heeft een statige uitstraling gekregen door de zorgvuldige keuze van bouwmaterialen en de fraaie ambachtelijke uitvoering. Zo is het opgebouwd uit paarsbruine baksteen, met een plint van graniet. Leistenen in plaats van dakpannen bedekken het dak. Het bijna symmetrisch opgetrokken pand heeft op de as van de symmetrie op de eerste verdieping een grote trapeziumvormige erker gekregen. Deze wordt ondersteund door twee zandstenen consoles en bekroond door een reliëf waarop een stuurman aan het roer staat.

De relatie met de scheepvaart komt in de gevel op de tweede bouwlaag nog eens terug; in de topgevel een volgetuid zeilschip in volle zee. Op de begane grond is de symmetrie doorbroken door de ingang. Deze heeft een prominent uiterlijk gekregen. De deur is gevat in een natuurstenen omlijsting. De nadruk is vooral gelegd op de vormgeving van het raam boven de deur, het bovenlicht. De ovale vorm is gevat in uitbundig gebeeldhouwde vegetatieve vormen.

Het pand huisvest momenteel café-restaurant Overstag.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer