Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Nijhuis, G.

Café Restaurant Overstag

Gedempte Zuiderdiep 139

Dubbele villa

Zuiderpark 12-13

Remonstrantse Kerk

Coehoornsingel 14, 14-1

afdrukken Jugendstilpand Verlengde Hereweg

Architectuur
toon vergroting Jugendstilpand Verlengde Hereweg
toon vergroting Jugendstilpand Verlengde Hereweg

In 1907 verleende de gemeente Groningen toestemming aan Levensverzekeringsmaatschappij ‘Het Noorden’ om een herenhuis te bouwen. De enige voorwaarde die werd gesteld, was dat pand in de rooilijn moest staan en zodoende de behuizingen van de heren Bolwijn en Ensing met elkaar moest verbinden.

Architect G. Nijhuis kreeg de opdracht het huis te ontwerpen. Nijhuis was al bekend in Groningen; hij ontwierp bijvoorbeeld ook al het voormalige kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (het huidige Dagblad van het Noorden) aan het Gedempte Zuiderdiep en een dubbele villa in het Zuiderpark. Later zou hij ook nog de Scheepshypotheekbank en de Melkinrichting ontwerpen.

Nijhuis ontwierp vooral volgens de lijnen van de Jugendstil, waarbij kleurrijke natuurlijke vormen werden gebruikt. Dit is in deze woning te zien aan de kleurige tegeltableaus boven de ramen op de eerste etage en in het balkon. Ook de oranje verblendsteen en het houtwerk zijn kenmerkend voor Nijhuis en voor Jugendstil in het algemeen. Andere details zijn de bladmotieven in de ankers van de regenpijp en het geslepen glas in het portaal.

In 1927 is het huis verbouwd tot boven- en benedenwoning in opdracht van de toenmalige eigenaar G. Edema. Architect M.G. Eelkema, inmiddels bekend door zijn ontwerp van het Helperbad, ontwierp deze verbouwing. Ook ontwierp hij een gebouwtje achter de woning, dat dienst zou doen als drukkerij. Het pand is inmiddels aangewezen als rijksmonument.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer