Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Gendt, A.D.N. van

Café Restaurant Overstag

Gedempte Zuiderdiep 139

afdrukken UsvA

Architectuur
toon vergroting UsvA
toon vergroting UsvA

Dit ietwat streng ogende massieve gebouw van twee verdiepingen en een mezzanine, is op een bijzondere wijze vormgegeven. Het is direct na de Eerste Wereldoorlog als bankgebouw ontworpen.

De representatieve voorgevel aan de Munnekeholm is bekleed met grijze baksteen, terwijl de zijgevels uit rode baksteen bestaan. In reliëf aangebrachte geometrische motieven sieren de asymmetrische voorgevel. De indeling van de gevel is sterk verticaal gericht, waarbij de vensters en de pilasters een belangrijke bijdrage leveren. De wand wordt beëindigd door een brede horizontale band waarin zich kleine openingen bevinden. Ook zijn nog twee waterspuwers aangebracht.

De entree met de daarboven gelegen verdiepingen is iets uit het gevelvlak gelegd en steekt boven de brede horizontale band uit. De ingang op de begane grond wordt aan weerszijden geflankeerd door twee zware zuilen. Het schilddak wordt gemarkeerd door twee keramische pironnen.

Tot 1992 was het gebouw in gebruik als bankgebouw. Het pand huisvest momenteel de de USVA, het Cultureel Studentencentrum Groningen, het culturele voorziening van de Rijksuniversiteit Groningen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer