Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

Andere objecten van MAD Johannes Moehrlein architekten

Buurtcentrum De Wende

Goudlaan 555

De Staalmeesters

Rembrandt van Rijnstraat

Gordel Van Smaragd

Bandoengstraat

afdrukken Haydnschool

Architectuur
toon vergroting Haydnschool
toon vergroting Haydnschool
toon vergroting Haydnschool

In 1928 werd aan de Coendersweg een nieuwe school gebouwd voor kinderen uit de wijk Helpman. Het pand, gebouwd als ‘School XIV’, werd ontworpen door de bekende Groninger architect Siebe Jan Bouma. Bouma was in deze jaren de vaste architect van de gemeente Groningen, wat inhield dat hij verantwoordelijk was voor vrijwel alle openbare gebouwen die door de Dienst Gemeentewerken werden gebouwd. Dat varieerde van het eigen kantoor van de dienst aan het Gedempte Zuiderdiep tot aan toiletvoorzieningen en scholen.

Het ontwerp voor de school aan de Coendersweg, die al snel Coendersschool werd genoemd, is kenmerkend voor de bouwstijl waarin Bouma werkte. Hij liet zich inspireren door de Amsterdamse School, de expressieve bouwstijl die in Amsterdam door architecten als Michel de Klerk werd geïntroduceerd. Kenmerkend voor deze stijl is het uitgesproken gebruik van verschillende soorten baksteen, waarmee op verschillende manieren werd gemetseld. De gebouwen zijn altijd een samenspel van diverse bouwdelen die op een zorgvuldige manier op elkaar aansluiten en zo zorgen voor veel reliëf en volume in de gevels.

In 1999 werd de school uitgebreid met een nieuw gebouw, dat noodzakelijk was vanwege de groei van de school en de roep om kleinere klassen. In tegenstelling tot het massieve bakstenen gebouw van Bouma ontwierp MAD Architekten juist een luchtig schoolgebouw dat overwegend licht van kleur is. Het gebouw biedt, naast klaslokalen, ook ruimte aan een peuterspeelzaal met naschoolse opvang. Het gebouw is als het ware over de bestaande kleedruimten heen gebouwd, en sluit op een bijzondere manier aan bij het oudere gymlokaal.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer