Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Onbekend

De Vooruitgang

Lage der A 5,6

Dubbele villa Noorderstationstraat

Noorderstationsstraat 47-49

afdrukken Villa Hilghestede

Architectuur
toon vergroting Villa Hilghestede
toon vergroting Villa Hilghestede

Villa Hilghestede is een bijzonder gebouw op een bijzondere plek. De villa is gebouwd op ‘heilige grond’: vandaar de naam. Het gebouw zelf stond oorspronkelijk in Zuidbroek. Het was eigendom van de toenmalige burgemeester S. Talma Stheeman. Toen hij, na een conflict met andere bestuurders, naar Groningen vertrok liet hij zijn huis steen voor steen afbreken en weer opbouwen aan de Verlengde Hereweg.

De villa is gebouwd in een eclectische bouwstijl, waarbij verschillende historische stijlen met elkaar werden gecombineerd. Kenmerkend voor de bouwstijl, die gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw populair was, is een klassieke (neoclassicistische) maatvoering, aangevuld met rijke decoraties uit de tijd van de barok. Deze vormen zien we duidelijk terug in Villa Hilghestede. De klassieke maatvoering is te zien in de opbouw van de gevels, waarin een duidelijke, symmetrische indeling is aangebracht. Het voorportaal ligt iets verdiept en wordt omlijst door twee pilasters; pilaren die direct tegen de gevel zijn geplaatst. Andere neoclassicistische elementen zijn de driehoekige vormen (tympanen) boven de ramen aan de zijgevels en de kroonlijst. De decoraties boven de ramen in de voorgevel en de gietijzeren pilaren op de veranda wijzen op invloeden uit de barok.

In 1925 is aan de noordelijke zijgevel een aanbouw geplaatst met een buitentrap en een trapopgang naar de verdieping. Later zijn ook de vensters van het souterrain vernieuwd. De dakkapellen zijn ook niet oorspronkelijk; deze zijn geplaatst in 1933. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter behouden.

Sinds 1983 is het gebouw in gebruik als kantoor en in 1997 werd het aangewezen als rijksmonument.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer