Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Nijhuis, G.

Café Restaurant Overstag

Gedempte Zuiderdiep 139

Dubbele villa

Zuiderpark 12-13

Jugendstilpand Verlengde Hereweg

Verlengde Hereweg 21

afdrukken Voormalig kantoor Nieuwsblad v/h Noorden

Architectuur
toon vergroting Voormalig kantoor Nieuwsblad v/h Noorden
toon vergroting Voormalig kantoor Nieuwsblad v/h Noorden

Het gebouw is ontworpen als drukkerij, zetterij en kantoor voor de Hazewinkel Pers. Hier werd tot voor kort het Nieuwsblad van het Noorden (het huidige Dagblad van het Noorden) geproduceerd. In die tijd was het voor de grafische industrie gebruikelijk om de in de mode zijnde Art Nouveau-stijl toe te passen. In 1997 verhuisde het Nieuwsblad naar een nieuw pand aan de Sontweg.

Het pand is opgetrokken uit metselwerk van rode Groninger baksteen. De omlijstingen van de ronde vensters op de begane grond zijn van natuursteen. Het souterrain is verdiept aangebracht en aan de buitenzijde bekleed, ook hier met natuursteen. Dit gedeelte wordt vanaf het trottoir afgeschermd met een fraai versierd hekwerk. De gevels hebben een symmetrische opbouw en zijn zowel aan de zijde van het Zuiderdiep als aan de Eerste Drift even rijk geornamenteerd. De hoofdingang is in het midden van de voorgevel geplaatst, in een centraal travee dat iets naar voren steekt. Bij de bouw van de nieuwe uitbreiding ernaast werd de entree omgebouwd tot raam.

Een recente restauratie heeft de voorgevel weer in oude staat teruggebracht. Bij het ontwerp van het interieur is de lichtinval van groot belang geweest. De architect heeft grote glaspartijen in het gebouw toegepast waardoor er veel daglicht naar binnen kan vallen. Opvallend daarbij is, dat elke bouwlaag een andere vensterindeling heeft gekregen. De toepassing van glas-in-lood en gekleurd geslepen glas draagt bij aan de bijzondere beleving van het interieur. Tegelijkertijd is het een visitekaartje van het bedrijf naar buiten toe. Vanaf de straat zijn vooral de tegeltableaus met de florale motieven opvallend. De sierlijke zogenaamde zweepslagmotieven zijn ontleend aan de Belgische Art Nouveau-stijl. Ook de segmentbogen dragen bij aan de vormgeving van het gebouw.

Het pand is één van de weinige gebouwen in Groningen waar de Art Nouveau vormgeving zowel voor het interieur als het exterieur zo consequent is doorgevoerd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer