Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Kira, Moriko

Rijwoningen Eelderzoom

Dolomietstraat

afdrukken Uitbreiding Remonstrantse Kerk

Architectuur
toon vergroting Uitbreiding Remonstrantse Kerk
toon vergroting Uitbreiding Remonstrantse Kerk
toon vergroting Uitbreiding Remonstrantse Kerk

In opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken is de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel in Groningen in 2005 grondig verbouwd en uitgebreid. De opdracht omvatte renovatie van het interieur, restauratie van de kosterswoning en het ontwerp van een nieuw entreepaviljoen, dat de afzonderlijke ruimtes ontsluit. Naast het nieuw toegevoegde programma heeft de kerk haar religieuze functie behouden.

Deze multifunctionaliteit maakt de opgave zo bijzonder. Moriko Kira noemt dat zelf het 'samenwonen tussen de religieuze en de seculiere functies'. Voor haar is het gevoel van saamhorigheid, dat zij als essentie van de kerkzaal beschouwt, het uitgangspunt van het ontwerp geweest. Dit komt tot uiting in de keuze voor transparante materialen en de nadruk op de verbinding tussen de diverse ruimtes.

De kerkzaal, die na eerdere ingrepen haar oorspronkelijke karakter was kwijtgeraakt, is teruggebracht tot een serene witte ruimte. Boven de zaal cirkelt, als een modern triforium, de galerij van de kantoorruimtes. Op deze galerij, gedetailleerd met een witte balustrade en een glazen scheidingswand, komen de religieuze en seculiere functies bij elkaar.

Het meest opvallend is het nieuwe entreepaviljoen dat de verschillende ruimtes ontsluit. In het glazen toegangsgebouw zijn de nieuwe trap, de lift en de toiletten ondergebracht. Staand naast de bestaande facade vormt deze transparante aanbouw een symbool van de toekomstgerichte dynamische verandering van het kerkgebouw. De kosterswoning is teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Naast het restaureren van de kozijnen en de ramen, werd de kleurstelling van iedere kamer door middel van kleuronderzoek bepaald. Hiermee is de rijkdom van het historische gebouw weer zichtbaar gemaakt.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Remonstrantse Kerk

Remonstrantse Kerk

Coehoornsingel 14, 14-1 | kerkgebouw | 1883 - 1906

Architectuur
logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer