Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Kira, Moriko

Rijwoningen Eelderzoom

Dolomietstraat

Uitbreiding Remonstrantse Kerk

Coehoornsingel 14

afdrukken Patiowoningen De Linie

Architectuur
toon vergroting Patiowoningen De Linie
toon vergroting Patiowoningen De Linie
toon vergroting Patiowoningen De Linie

18 gezinnen sloegen de handen ineen om op eigen initiatief 18 vrijstaande woningen aan de De Linie (Europapark) te ontwikkelen. Zij verenigden zich in de stichting POL (Particulier Ontwikkelen De Linie). Vanuit deze stichting kon men overeenkomsten met derden aangaan zoals de Gemeente Groningen en een aannemer. PO De Linie is gedurende het ontwikkeltraject procesmatig en inhoudelijk ondersteund door KUUB, het centrum voor particuliere bouw in Groningen. In 2006 werden de woningen opgeleverd.

De woningen zijn ontworpen door architect Moriko Kira. Moriko Kira maakte voor alle woningen hetzelfde basisontwerp. Per gezin werd echter wel een individueel definitief ontwerp gemaakt. Zo konden de gezinnen zelf de bouwhoogte, de indeling van de plattegrond en de afwerking bepalen. De begane grond van elke woning strekt zich over de volledige lengte van de kavel uit.

De woningen hebben een zeer open karakter. Door de gevels op de begane grond zowel aan de straat- als tuinzijde over de volle breedte te voorzien van ramen, kan de openbare en buitenruimte de woningen als het ware binnenstromen. De buitenruimte draait via een trap naar de eerste verdieping waar het z’n uitweg vindt via een groot raam aan de achterzijde van de woning. De privacy van de bewoners wordt gewaarborgd door de rest van de gevels relatief gesloten te houden.

De grootte van de woningen loopt sterk uiteen. Zo is de kleinste woning twee bouwlagen hoog en de ruimste woning heeft drie bouwlagen over nagenoeg de gehele kavel. De woningen zijn onderling divers afgewerkt met lichte en donkere aardetinten.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer