Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Woningen Waterland

Architectuur
toon vergroting Woningen Waterland
toon vergroting Woningen Waterland
toon vergroting Woningen Waterland

De wijk Drielanden ligt aan de noordelijke rand van Lewenborg bij het gehuchtje Noorddijk. Het is een milieuvriendelijke wijk waar zorgvuldig met energie, grondstoffen, water en groen wordt omgegaan. De woningen zijn zoveel mogelijk ecologisch en energiezuinig gebouwd en de stedenbouwkundige structuur is in de bestaande slotenstructuur ingepast.

Initiatiefnemer was de Vereniging Ecologisch Wonen. Niet alle plannen zijn echter uitgevoerd; zo zijn de zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening en composttoiletten er nooit gekomen. Toch is het een ecologisch voorbeeldproject geworden en kreeg het in 1997 een prijs van het ministerie van VROM.

Er zijn zowel sociale huurwoningen als koopwoningen gerealiseerd. De woningen zijn voorzien van waterbesparende elementen en zijn zoveel mogelijk op de zon georiënteerd. Drielanden is opgebouwd uit drie buurten; Waterland, Zonland en Mooiland. Het zijn als het ware drie eilanden met een elk een geheel eigen karakter.

Voor het eiland Waterland werden er 166 door de architectenbureau’s AAS en Artès gebouwd. AAS bouwde er 92 koopwoningen met open zuidgevels en gesloten noordgevels, overstekken rondom en luifels op de zonzijde. Hoe dieper men de wijk ingaat, hoe natuurlijker de buitenschil. De gevels worden in steeds grotere mate opgebouwd uit hout (red cedar).

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer