Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Van Ringen Architecten

De Gerner

W.A. Scholtenstraat

afdrukken Villa Gezellelaan

Architectuur
toon vergroting Villa Gezellelaan
toon vergroting Villa Gezellelaan

Het ontwerp voor de woning aan de Gezellelaan ontstond aan het eind van de jaren zeventig (1978). Zij vertegenwoordigt een stroming die in Amerika wordt aangeduid als 'Greys'. Deze stijl van ogenschijnlijk losse plaatsing van eenvoudige bouwblokken zorgt voor een ruimtelijke compositie. In dezelfde periode ontwierp Van Ringen architecten vergelijkbare woningen in Hoogezand en Leek. In navolging hiervan, door de populariteit van deze hout-skeletbouw, gebruikten architecten ook elders in Nederland deze beeldtaal.

In het oorspronkelijke ontwerp voor de woning bestond naast de houten gevels ook een houten dak. Deze houten 'shingles' is na een aantal jaren vervangen door kunstleien. De geïntegreerde zonne-energie installatie functioneert nog steeds. Binnen het interieur bepalen de schuin geplaatste bouwblokken in sterke mate het beeld. Dit levert verrassende doorkijkjes en ruimtes op.

Bijzondere details in de woning zijn bijvoorbeeld de speciaal voor dit project ontworpen deuren. De zogenaamde doordraaideur maakt het mogelijk verschillende varianten te kiezen tussen de bad- en slaapkamer en de hal. Recentelijk breidden de bewoners zelf de woning uit met een carport en een garage.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer