Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Van Ringen Architecten

De Gerner

W.A. Scholtenstraat

afdrukken Appartementencomplex Nieuwe Ebbingestraat

Architectuur
toon vergroting Appartementencomplex Nieuwe Ebbingestraat
toon vergroting Appartementencomplex Nieuwe Ebbingestraat
toon vergroting Appartementencomplex Nieuwe Ebbingestraat

Op de locatie van een voormalig, afgebrand winkelpand is een appartementencomplex met zes woningen en een winkel gebouwd. Het betreft een kleine binnenstedelijke bouwlocatie, met alleen daglicht op de eerste drie bouwlagen op de hoek van de Noorderbinnensingel en de Nieuwe Ebbingestraat.

Oorspronkelijk stond op deze locatie een van de noordelijke stadspoorten. Deze oude bebouwingslijn is aangehouden, waardoor de nieuwbouw iets door de rooilijn schiet. Door deze vernauwing van de straat wordt de poort weer enigszins voelbaar en is de historische plek gemarkeerd. Langs de Noorderbinnensingel liep vroeger de stadswal (onderdeel van de vestingwerken van de stad). Ook de plek van het huidige Noorderplantsoen was een onderdeel van de vestingwallen. Deze aspecten zijn samen met de beperkte daglichttoetreding en het hellende vlak waarop gebouwd moest worden bepalend geweest voor het vormgeven van het complex.

In de materiaalkeuze zijn diverse componenten geaccentueerd. Dit heeft geresulteerd in het robuuste, gelijmde, metselwerk met diepe neggen aan de Noorderbinnensingel en de sprong in de gevel/rooilijn met een raster van rijzige betonnen kolommen aan de Oude Ebbingestraat.

Het openmaken van de hoek Noorderbinnensingel / Nieuwe Ebbingestraat geeft het geheel, ondanks de zwaarte van het betonnen raster en het metselwerk, een luchtige uitstraling. Ook zorgt het voor een heldere entree van de winkel en een goede plek voor de balkons. De woningen aan de Noorderbinnensingel zijn meer ingetogen. Door het glas in de negge, achter speciale schuine vormstenen, achterin te plaatsen en dit bij de balkons juist voorin, vlak met het metselwerk, te doen, is de dikte van de muur gearticuleerd.

De sprong in de rooilijn is in de woning- plattegrond zichtbaar gemaakt door het betonnen raster te vullen met glas. Hierdoor is dit voelbaar in de hele woning. Dit zorgt in de woningen aan de Ebbingestraat voor een mooi uitzicht op de Martinitoren en de gehele Ebbingestraat.

De bovenste twee balkons zijn als serre uitgevoerd. Hiermee wordt de hoek stedenbouwkundig en architectonisch geaccentueerd. De bovenste woningen hebben via de dakterrassen aan de Noorderbinnensingel uitzicht op het Noorderplantsoen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer