Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van RS | Roeleveld-Sikkes Architects

Woontoren Orion

Grote Beerstraat

afdrukken Kadewoningen 'Van Starkenborgh'

Architectuur
toon vergroting Kadewoningen 'Van Starkenborgh'
toon vergroting Kadewoningen 'Van Starkenborgh'

De locatie Van Starkenborgh ligt op korte afstand van de binnenstad, tussen de wijk De Hunze en het Van Starkenborghkanaal. De enorme maat van het Van Starkenborghkanaal met zijn continue bomenrijen wordt gekenmerkt door openheid en ruimte op een schaalniveau dat het plangebied overstijgt. Dit plangebied wordt langs het kanaal begrensd door 7x7 stadsvilla's van Roeleveld-Sikkes Architects.

De villa's staan met hun verhoogde terrassen in een groene strook tussen de rijen bomen. De in donkerrood en zilverpaars opgetrokken blokken worden gekenmerkt door grote glaspartijen aan de kanaalzijde. Omdat het terrein iets lager ligt dan de kade van de Ulgersmaweg wordt in alle woningen op een hoger niveau dan het maaiveld gewoond. Hiermee krijgen tevens de terrassen, die op de zon en uitzicht op het kanaal zijn gesitueerd, meer privacy.

Elk blok van zeven woningen bestaat uit vier splitlevel-woningen parallel aan het kanaal en drie vide-woningen haaks daarop. De blokken staan iets gedraaid zodat ook de vide-woningen op het kanaal georiƫnteerd zijn. De Ulgersmaweg vormt hierdoor, en door het eenduidige materiaalgebruik (donker metselwerk met blank aluminium en veel glas), een karakteristiek ritmisch geheel. De vide-woningen beschikken over twee woonkamers en door de vide is er sprake van een verticale 'en-suite'.

De hoekwoning verbindt de vide-woningen met de splitlevel-woningen door een glazen serre op de tweede verdieping. De woningen langs het kanaal hebben een studio op het dak, refererend aan het containervervoer over het kanaal. Vanuit deze ruimte kunnen bewoners van het plafond tot aan de vloer en van wand tot wand van een prachtig ingekaderd uitzicht genieten.

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer