Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Boumaschool

Architectuur
toon vergroting Boumaschool
toon vergroting Boumaschool
toon vergroting Boumaschool

De voormalige Van Houtenschool, nu Boumaschool geheten, ligt aan de zuidzijde van het Pioenpark in de Oosterparkwijk. De markante ligging aan de voet van de zuidelijke vijver in het park versterkt het bijzondere ontwerp van de architect Bouma.

De opzet van de school is typerend voor Bouma's lagere schoolontwerpen. Een lang rechthoekig volume, bestaande uit twee bouwlagen, herbergt de klaslokalen die aan weerszijden van een centrale gang zijn geplaatst. De entree wordt monumentaal aangezet met een meer verticale architectonische aanpak. Het zijn als het ware geometrische bouwvolumes die in elkaar zijn geschoven. De gevels zijn opgebouwd uit gele baksteen en hebben ter hoogte van de lokalen houten raampartijen met uit de gevel stekende kozijnkasten met ranke roedeverdeling. De kozijnen hebben een sterke horizontale werking op de gevel. Dit wordt weer doorbroken door de opbouw van het metselwerk dat met uitsparingen en pilasters de gevel van verticale accenten voorziet.

De verticale uitbouw met daarin het trappenhuis, de entree en de overdekte fietsenstalling bestaat uit vele decoratieve accenten. Naast verspringende muurvlakken is een diversiteit aan materiaal toegepast met lichtbruine baksteen, zwart geglazuurde baksteen en glas-in-lood. Bouma heeft zich hierbij laten inspireren door ontwerpen van de architect Dudok. Het ontwerp doet ook denken aan een andere school die Bouma in deze periode ontwierp, de voormalige school ‘De Zonnebloem’ aan de Graaf Adolfstraat 73 in de Oranjebuurt te Groningen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer