Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Huurman, P.M.A.

Villa Zuiderpark

Zuiderpark 25

afdrukken Villa met kantoor en directeurswoning

Architectuur
toon vergroting Villa met kantoor en directeurswoning
toon vergroting Villa met kantoor en directeurswoning

De villa is een typerend voor het oeuvre van de architect Huurman. Hij maakte vele ontwerpen die een combinatie van de Art Nouveau en de châletstijl vormen.

Het pand staat op een markante plaats aan het Emmaplein en bestaat uit drie verdiepingen onder een kap met gemetselde topgevels. De gevels zijn gevarieerd en asymmetrisch opgebouwd en laten door middel van rondbogen, natuursteendetails en geabstraheerde grafische motieven in de gevel enkele kenmerken van de Art Nouveau zien.

Dit gebouw is, evenals de andere panden van Huurman, het resultaat van een zorgvuldige materiaalkeuze. Het is opgetrokken uit witte verblendsteen, gezet op een begane grondlaag van rode Groninger perssteen en heeft een rechthoekige plattegrond. De scheiding in de kleur van het metselwerk volgt de oorspronkelijke functionele scheiding van het kantoor op de begane grond (rood) en de woning (wit) op de verdiepingen. Het metselwerk ter hoogte van de kap is op zo’n wijze gemaakt dat het aan vakwerk doet denken.

De grote ronde erkers ter hoogte van de begane grond en eerste verdieping aan de voorzijde vergroten het uitzicht op het Emmaplein. In de bovenlichten zijn glas-in-lood ramen aangebracht. In 1919 is de entree aan de voorzijde bij een eigenaarwisseling omgebouwd tot vensterraam.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer