Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Huurman, P.M.A.

Villa Zuiderpark

Zuiderpark 25

afdrukken Winkel met bovenwoning Herestraat

Architectuur
toon vergroting Winkel met bovenwoning Herestraat

Aan het einde van de 19de eeuw vormde de Herestraat het uitgaanscentrum van Groningen. Hier waren de hotels, restaurants en bars te vinden. Café-restaurant Metropole was daar één van. De eigenaar wilde het bestaande gebouw, dat toen twee verdiepingen en een kap had, uitbreiden en vroeg architect Huurman een verbouwplan te maken.

Huurman kwam met een plan dat in geen enkel opzicht verwijst naar het oorspronkelijke gebouw. Volgens de principes van de Jugendstil ontwierp hij een helder gebouw met veel glas, gebaseerd op een rechthoekige plattegrond. In de gevel gebruikte hij witte verblendsteen, waarbij natuursteen op een gedoseerde manier is toegepast en bewerkt. Deze steensoort zien we ook terug bij de kleine ronde, maar opvallende erker. Ook is dit materiaal als afdekking van de tuitgevel gebruikt. Dit gevelfragment is iets teruggelegd, waardoor er ruimte is ontstaan voor een balustrade.

Wat met veel panden in de Herestraat gebeurde, deed zich ook hier voor. Met het opheffen van het horecabedrijf bracht de nieuwe eigenaar een winkelpui aan. Alleen op de verdiepingen zien we nog de kwaliteit van het ontwerp van Huurman.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer