Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Proton Therapy Center Groningen

Architectuur
toon vergroting Proton Therapy Center Groningen
toon vergroting Proton Therapy Center Groningen
toon vergroting Proton Therapy Center Groningen

Het UMCG gaat als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland een nieuwe bestralingstechniek tegen kanker aanbieden: protonentherapie. Bij deze techniek kan een stralingsdosis zeer nauwkeurig op een tumor worden gericht, waardoor het omringende weefsel minder straling ontvangt. Om aan de zeer specifieke vereisten van dit behandelproces te kunnen voldoen, is onlangs een nieuw therapiecentrum gebouwd.

Voor het nieuwe behandelcentrum is een rechthoekig gebouw van zo’n 50 vierkante meter ontworpen. Het gebouw is onderdeel van het masterplan voor de nieuwe inrichting van het ziekenhuisterrein en heeft twee bouwdelen: een behandelgedeelte en een kliniekgedeelte.

Het behandeldeel is de plek waar patiënten daadwerkelijk bestraald worden met protonen. Om straling naar andere ruimtes af te schermen (zowel binnen het gebouw zelf als naar buiten toe), zijn de vloeren en daken gemaakt van dikke, massieve betonconstructies. Het beton is hier twee tot vier meter dik. Het kliniekgedeelte is gesitueerd vóór het behandelgedeelte en is twee verdiepingen hoog. Protonenapparatuur en installaties nemen het grootste deel van de begane grond van het complex in. De behandeling van patiënten gebeurt op de eerste verdieping.

Aan de buitenzijde is de kliniek voorzien van een keramieken gevel met horizontale ramen die in lange stroken geplaatst zijn. De ramen en kozijnen zijn zo ontworpen en geplaatst dat de zon aan de ene kant geweerd wordt, terwijl daglicht aan de andere kant door reflectie de achterliggende ruimten binnenkomt. Op de plek van de hoofdingang is de gevel smaller gemaakt, zodat een overkapping is ontstaan waaronder taxi’s en ambulances patiënten droog kunnen afzetten.

Op het dak van het gebouw bevinden zich protonen-installaties, opbouwen en leidingwerk - deze elementen zijn overspannen met een net. Het net verbergt de elementen niet, maar maakt ze als een soort berglandschap onderdeel van het beeld van het gebouw.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Het jongetje dat zich als reus voordoet

Het jongetje dat zich als reus voordoet

Antonius Deusinglaan/Vrydemalaan | vrijstaande sculptuur

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer