Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Zofa

Jongerentoren Planck

Kleine Beer

afdrukken Stadsvilla's en appartementen Oosterhamrikkade

Architectuur
toon vergroting Stadsvilla's en appartementen Oosterhamrikkade
toon vergroting Stadsvilla's en appartementen Oosterhamrikkade
toon vergroting Stadsvilla's en appartementen Oosterhamrikkade

Aan de noordzijde van de Oosterhamrikkade, in de Professorenbuurt, is recentelijk een fraai complex van woningen en appartementen verrezen. Op deze plek bevond zich oorspronkelijk een kleinschalig bedrijfs- en industriegebied. Hier zijn twee bouwblokken omgevormd tot woonlocatie: 32 portieketagewoningen voor starters en 12 grondgebonden stadsvilla's.

De appartementengebouwen hebben drie of vier lagen en vullen de gevelwand van de Oosterhamrikkade op een natuurlijke manier op. De appartementen en de woningen zijn over de hele lengte van de kade verdeeld, zodat er variatie in hoogte en uiterlijk ontstaan is: een bewuste verwijzing naar de oorspronkelijke, gemengde bebouwing op deze locatie.

De nieuwe woongebouwen onderscheiden zich duidelijk van de panden die er direct op aansluiten. Niet alleen wat betreft de vormgeving, maar ook qua hoogte en maat. De nieuwe gevelwand is als een soort lade in het bestaande bouwblok geschoven. Om dit effect te versterken en om de overgang van oud naar nieuw duidelijk te maken, zijn de nieuwe panden bijna een meter naar achteren geplaatst.

Aan de voorkant van de woningen is een bescheiden privéruimte gemaakt, gemarkeerd door een kleine verhoging. De appartementen zijn voorzien van balkons. Aan de achterkant van de gebouwen is een privéterrein met tuinen, bergingen en parkeerruimte. Via twee smalle gangen tussen de bestaande en de nieuwe bebouwing hebben de bewoners toegang tot dit terrein.

De portieketagewoningen hebben sober gedetailleerde gevels. De ingangen van de portieken zijn op een symmetrische manier geplaatst. Bij de stadsvilla's wordt de ingang van de woningen gemarkeerd door reliëf in de gevel. Je kunt duidelijk zien dat het om individuele woningen gaat, maar tegelijkertijd om een collectief geheel. De gevels van deze woningen zijn rijker gedetailleerd dan die van de appartementen - zo is bijvoorbeeld gekozen voor gemêleerd metselwerk en zijn de ramen op verschillende diepten geplaatst.

Het bijzondere van dit project is dat er niet alleen ruimte gemaakt is om te wonen: het gebruik van de begane grond voor kleinschalige bedrijfsruimte wordt toegestaan, en zelfs aangemoedigd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer