Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Zofa

afdrukken Jongerentoren Planck

Architectuur
toon vergroting Jongerentoren Planck
toon vergroting Jongerentoren Planck
toon vergroting Jongerentoren Planck

Planck is één van de resultaten van de door de gemeente geïnitieerde manifestatie BouwJong. De manifestatie stelde zich tot doel tot grootschalige en hoogwaardige nieuwe jongerenhuisvesting in de stad Groningen te komen. Daarbij werden verschillende locaties aangewezen die gunstig liggen ten opzichte van de onderwijscentra op het Zerniketerrein en het stadscentrum.

Op één van deze plekken, op de kruising van de Zonnelaan en het spoor naar Roodeschool en Delfzijl, realiseerde architectenbureau Zofa in opdracht van Nijestee een gebouw met jongerenwoningen: 135 appartementen (één- en tweepersoons) met een fietsenstalling en 42 parkeerplaatsen.

Bijzonder is dat het plan oorspronkelijk niet als ‘jongerentoren’ bestemd was maar als appartementencomplex. Onder invloed van de markt en de grote vraag naar jongerenwoningen is het project ‘omgekat.’ De stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten uit het oorspronkelijke plan zijn hierbij nagenoeg hetzelfde gebleven, terwijl de interne structuur, zoals de plattegrond van de appartementen, is aangepast aan de wensen van jongeren.

Het onderste deel van het gebouw is georiënteerd op de naastgelegen weg en het spoor. De bovenste lagen (de zesde tot en met de elfde verdieping) zijn een kwartslag gedraaid en daardoor gericht op het centrum en het noordwesten van de stad. In de gevel wordt deze verdraaiing zichtbaar aan de kleiner wordende vensters en de inpandige balkons. De parkeer- en entreelaag op de begane grond zijn ingebed in een talud van anderhalve meter hoog. Binnen heeft elke verdieping zijn eigen herkenbare kleurthema meegekregen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de voordeuren, het strooisel in de gietvloeren en de behuizingen van de lampen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer