Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Team 4 Architecten

Appartementen Noorder-Kroon

Noorderkroonstraat

Bedrijvengebouw Van Swietenlaan

Van Swietenlaan 23

De Leihof

De Sanstraat

afdrukken Woonzorgcentrum De Es

Architectuur
toon vergroting Woonzorgcentrum De Es
toon vergroting Woonzorgcentrum De Es
toon vergroting Woonzorgcentrum De Es

Team 4 Architecten bouwde in de wijk Selwerd een modern zorgcentrum: De Es. Het centrum biedt niet alleen ruimte aan patiënten en bewoners, maar staat juist ook open voor de hele wijk. Het uit twee gebouwen bestaande complex geeft ouderen die zelf in de wijk gewoond hebben de mogelijkheid in hun eigen buurt te blijven.

Op de plek van het nieuwe complex stond tot voor kort een verouderd verzorgingstehuis. De voormalige binnentuin van dit oude gebouw ligt nu helemaal open tussen de gebouwen in en is veranderd in een voor de hele wijk toegankelijk park. Rondom het binnenplein zitten een kapper, een pedicure, een café, een winkeltje en ruimten voor fysiotherapie en (buurt)activiteiten. Ook vind je er twee huisartsen en een apotheek.

Op de eerste en tweede etage van het centrum bevinden zich 26 huurappartementen voor bewoners met én zonder zorgindicatie. De derde, vierde en vijfde etage bieden ruimte aan acht woongroepen met bewoners die intensieve zorg nodig hebben. Elke bewoner heeft een eigen zit- en slaapkamer met eigen sanitair. Voor iedere woongroep is er een ruime, gezamenlijke woonkamer.

De buitenzijde van De Es heeft een bijzonder uiterlijk gekregen. De gevel is bedekt met grote keramische platen in verschillende tinten - iets dat nog niet eerder in Nederland is gedaan. Doordat de ramen bijna tot aan de vloer lopen, kunnen ook mensen die in een rolstoel zitten goed naar buiten kijken. Om hen niet het gevoel te geven naar beneden te kunnen vallen, zijn rondom het gebouw horizontale randen onder de ramen gemaakt.

Op het terrein van De Es staat een aantal monumentale bomen, dat behouden is gebleven en opgenomen is in het complex. De serre en het terras zijn als het ware om deze bomen heen gevouwen. Doordat het uitstekende dak van de begane grond is bedekt met mos-sedum, kijken de bewoners vanaf elke verdieping uit op een groene omgeving.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer